Küzdelem a TBC ellen

Fotó EMMI

„A V4-ek és a WHO az egészségügyért: a TBC elleni küzdelem” címmel kétnapos tanácskozást szervezett a Visegrádi Együttműködés jelenlegi szlovák elnöksége az Egészségügyi Világszervezettel együttműködésben 2019. február 20-21-én.

A Magas-Tátrában megrendezett esemény témáit a tuberkulózis elleni küzdelem, a V4 tagállamok közötti határon átnyúló együttműködések, azok lehetőségei és aktuális helyzete az egészségügyben, valamint az alapellátás és az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok összefüggései jelentették. A magas szintű szakmai találkozó során ünnepélyesen bejelentették a szlovák Nemzeti TBC, Tüdőbetegségek és Mellkassebészeti Intézet WHO együttműködő központtá való kinevezését.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumát Prof. Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár képviselte. Hozzászólásában kiemelte, hogy a hajdani morbus hungaricus (magyar kór), a TBC elleni küzdelem sikerességének záloga a prevenciós szemlélet, illetve az ellátás országos szervezettsége volt, és ma is ez jelenti a lehetőséget a betegség felszámolásában. Ez a megközelítés jó példa az életmóddal összefüggő krónikus betegségek visszaszorításához is. Az államtitkár hangsúlyozta továbbá, hogy az alapellátás fejlesztése és ennek részeként a preventív szemlélet erősítése központi helyet foglal el az egészségpolitikában. A rendezvény alkalmat teremtett kétoldalú megbeszélésre is Dr. Jakab Zsuzsannával, a WHO európai regionális igazgatójával.

(EMMI, kormany.hu)