„Külpolitikai ámokfutás” – Orbán Viktor visszaszólt a német külügyminiszternek

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Az európai baloldal, élén a német baloldallal ismét minősíthetetlen hangon támadja Magyarországot – írta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Szamizdat 9. című közleményében.

Most azért támadják Magyarországot, „mert nem volt hajlandó egy politikai súlyt és komolyságot nélkülöző közös nyilatkozatot aláírni Hongkong ügyében” – írja a miniszterelnök, megerősítve, hogy Heiko Maas német külügyminiszter hétfői kijelentéseit kimondatlanul is, de a magyar kormánynak címezte.

Heiko Maas külügyminiszter szerint nem engedhető meg, hogy egy vétóval „túszul ejtsék” az egész Európai Uniót.

Így volt, s ha százszor terjesztik is be újra, századszorra is ez lesz az eredménye

– szögezte le a miniszterelnök, utalva a Kínát elítélő uniós nyilatkozatra, amelyet Magyarország megvétózott. Szerinte Magyarországnak az az álláspontja, hogy véget kell vetni annak a brüsszeli gyakorlatnak, amely nyilatkozatok fabrikálásában és lobogtatásában merül ki.

„Megértjük, ha bármely tagország hazai, belpolitikai okokból egy olyan papírt akar felmutatni, amin az EU logója látható. De ennek is van határa” – fogalmazott a magyar miniszterelnök, azzal folytatva:

Az utóbbi években ez a belpolitikailag motivált közös külpolitika oda vezetett, hogy az Európai Unió külpolitikája nevetségessé vált. Ha nyolc közös nyilatkozatunkat söpörték eddig félre – és Kína esetében ez történt –, a kilencedik is gúnykacajt vált ki. Szánalmas papírtigriseknek látszunk, és következmény nélküli nyilatkozataink után rajtunk nevet a világ.

Kiemelte: ideje volna, hogy a nyilatkozattermelő külpolitikai bürokraták helyett végre Európa valódi vezetői, a külpolitika valódi formálói, vagyis az állam- és kormányfők kézbe vegyék a nagy stratégiai kérdéseket, ahogyan ez legutóbb az Európai Tanács ülésén Oroszország esetében történt.

„Ami Európa Kína-politikáját illeti, véleményünk szerint meg kell előzni, hogy újra hidegháborús politika és kultúra alakuljon ki a világpolitikában” – írta, hozzátéve, hogy a hidegháború újraindítása ellentétes Európa, Közép-Európa és Magyarország érdekeivel is.

„Nekünk fejlődésre, zöld és digitális fejlődésre van szükségünk. Együttműködésre, beruházásokra, kereskedelmi és kulturális tudományos kapcsolatokra van szükségünk, nem pedig bojkottokra, szankciókra, leckéztetésre és kioktatásra” – közölte a kormányfő.

Orbán Viktor hangsúlyozta, Magyarország, ahogyan eddig is, úgy a jövőben is mindent megtesz a nemzetközi együttműködés fejlesztése érdekében.

„Az Európai Unió alapszerződéseiben garantált jogainkkal élni fogunk, a lojális együttműködés elve szerint járunk el, és Európa külpolitikai súlyának és tekintélyének helyreállításáért fogunk dolgozni. Támogatjuk az Európa stratégiai szuverenitásának és autonómiájának kialakítását célzó kezdeményezéseket” – írta közleményében Orbán Viktor, melyet azzal a mondattal zárt:

„Ehhez először is meg kell fékeznünk az európai baloldal külpolitikai ámokfutását.”

Forrás: index.hu, KD