Különlegesen jó az idei magyar dinnye

Fotó: behir.hu

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti osztályának vezetője szerint jók voltak az időjárási viszonyok, ezért a korábbinál nagyobb területen termeszthették a magyar gazdák az édes gyümölcsöt.

„A jó bornak is kell cégér. Idén tényleg nagyon jó, különlegesen jó minőségű a magyar görögdinnye. Ennek egy oka van: ezen a klímán – ez egyébként minden zöldség-gyümölcsre igaz Magyarországon – sokkal jobban kijön az aroma és az ízanyaga a gyümölcsöknek” – mondta az InfoRádióban Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti osztályának vezetője.

A magyar dinnye azért finom, mert savak is vannak benne, és ez az aromaanyagokat előhozza. Magyarországon a görögdinnyét öt termőtájon termelik: Békés, Baranya, Tolna, Heves, és Szabolcs- Szatmár-Bereg megyében. Mindegyik tájkörzetben tartanak promóciót, aminek egyik oka felhívni a figyelmet a dinnye fogyasztásának egészségességére, és hogy a fogyasztók lehetőleg a helyben termett termékeket fogyasszák.

Mártonffy Béla szerint idén a dinnyetermesztésnek jó volt az idő, májusban, júniusban nem voltak kártételek, fagyok. Jó meleg éjszakák voltak, ezért idővel piacra tudják hozni. Július elején volt egy-két hűvösebb időszak, amikor az érés lelassult 4-5 napra, de ez aztán beérett, és piacra került. A szakértő szerint jó szezonnak nézünk elébe, mert még a korábbi években volt egy termeléscsökkenés, és az exportpiacainkat és elveszítettük. Idén már egy újra emelkedő pályára került az ágazat, és most a korábbi 2500 hektárral szemben idén már 3000 hektár körüli dinnyét termelnek.

A nyár első felében az importált dinnye igencsak drága volt, a magyar dinnye viszont igen olcsó, aminek nem biztos, hogy örülnek a termelők. Mártonffy Béla ennek kapcsán felidézte, 4-5 évvel ezelőtt a magyar dinnye megjelenésekor júliusban néhány áruházlánc hirtelen levitte a magyar dinnye árát. Ez sokszor olyan helyzetet teremtett, hogy a termelők költségei nem jöttek ki, ennek következményeként az elmúlt 7-8 évben 5000 hektárról 2500 hektárra esett vissza.

Egyes áruházak ellene mennek a magyar termelésnek

„Lassan az áruházláncok többsége méltányolja a magyar terméket, de mindig vannak olyanok, mint idén például a Penny, aki elhatározta, hogy mindenképpen lenyomja az árakat arra a szintre, hogy a termelőknek ne érje meg” – mondta a szakértő. Úgy véli, az áruházlánc ezt elsősorban vevőcsalogatóként használja, és méltatlan, hogy ilyen szinten becsüli meg a magyar terméket. A szakértő a napokban is kapott értesítést, csak akkor a sárgadinnye kapcsán. „Úgy gondolom, hogy fel kell hívni a figyelmét a fogyasztóknak, hogy ez nem biztos, hogy ugyanazt a minőséget kínálja, mint ami a magyar dinnye más területen. Más szempontból pedig ellene megy a magyar termelés fejlődésének” – zárta gondolatát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti osztályának vezetője.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/belfold/2023/07/26/kulonlegesen-jo-az-idei-magyar-dinnye