Különleges hidrogén-előállító megoldás épül a hazai földgázellátás számára

FORRÁS YOUTUBE SCREENSHOT, MVM ZRT.

Az Akvamarin pilot projekt keretében a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) egy megközelítőleg 2,5 megawatt összteljesítményű elektrolizáló rendszert és a hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát tervez létesíteni a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál. Ennek a rendszernek a felépítése jelentős energiatárolással kapcsolatos innovációs tartalmat hordoz, mellyel hozzájárul a villamosenergia-rendszer kiegyensúlyozásához is. A Magyar Földgáztároló Zrt. Akvamarin projektje 2021. február 1-jén startolt el.

Az elektrolizáló berendezés működtetésével biztosítható, hogy a megújuló energiaforrás „kikapcsolása” helyett a felesleges többlet villamos energia felhasználásával vízbontáson keresztül hidrogén álljon elő. Az így előállított hidrogén a tervek szerintFÖLDGÁZZAL KEVERVE A MAGYAR FÖLDGÁZTÁROLÓ ZRT. SAJÁT GÁZZAL MŰKÖDŐ BERENDEZÉSEIBEN KERÜL FELHASZNÁLÁSRA, CSÖKKENTVE EZZEL A SZÉN-DIOXID KIBOCSÁTÁST.E mellett szigorúan betartva a gázminőségi előírásokat, a szállítórendszeren keresztül a végfogyasztókhoz is eljuttatható lesz. Az Akvamarin projekt tovagyűrűző hatása, hogy megteszi az első lépést a hidrogén technológia széleskörű elterjedéséhez. Az Akvamarin projekt megvalósításával a Magyar Földgáztároló Zrt. tovább erősíti elkötelezettségétt a szektorintegráció és a dekarbonizáció folyamata iránt.

Az Akvamarin projekt összberuházási értéke körülbelül 2,9 milliárd forint, amiből 1,9 milliárd forint az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal közös pályázatán nyert támogatás. A fennmaradó részt az MFGT önerőből biztosítja.A PÁLYÁZATI TÁMOGATÁSNAK KÖSZÖNHETŐEN A PROJEKTET SZIGORÚ HATÁRIDŐK KÖTIK, 24 HÓNAP ÁLL RENDELKEZÉSRE A PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSÁRA A KÖZBESZERZÉSI FOLYAMATOKAT IS BELEÉRTVE.

A megvalósítási ütemterv tartása érdekében a szükséges munkafolyamatok megkezdődtek, jelenleg a beépítendő berendezések, valamint tervezői szolgáltatások pályázatása van folyamatban. Emelett megkezdődött a munka a projekt megvalósításában közreműködő egytemek együttmőködésének kialakításában – írja a vállalat közleményében.

Forrás: origo.hu