KSH: szeptemberben 11,3 százalékkal nőtt az ipari termelés

Fotó MH

Szeptemberben az ipari termelés volumene 11,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 11,6 százalékkal emelkedett. Az előző havihoz viszonyítva 1,6 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján – jelentette kedden első becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az ipari termelés két hónap megszakítás után szeptemberben már ötödik hónapja mutatott növekedést, és egymás után másodszor volt kétszámjegyű az kiigazítatlan éves index. A szezonálisan és munkanappal korrigált éves mutató 2020 júniusa óta először mutatott újra kétszámjegyű növekedést.

– A termelés bővüléséhez a feldolgozóipari alágak döntő többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú alágakban is emelkedett a termelés volumene az egy évvel korábbihoz viszonyítva – jelezte első becslésében a KSH. A járműgyártás ismét jelentősen nőtt, azt követően, hogy augusztusban 58,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi, több jelentős gyár leállása miatt rendkívül alacsony bázist. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása is jelentősen emelkedett az augusztusi 25,6 százalékos ütemet követően, míg az élelmiszer-, ital- és dohánygyártás kismértékben bővült az előző havi 13,7 százalék után.

Az év első kilenc hónapjában 6,7 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint a múlt év azonos időszakában. 

Forrás: MTI, behir.hu