KSH: Januárban 4,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak

Fotó: Havran Zoltán

A fogyasztói árak átlagosan 4,7 százalékkal voltak magasabbak januárban az egy évvel korábbinál – ismertette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A fogyasztói árak legutóbb 2012. decemberben növekedtek az idén januárinál nagyobb mértékben, akkor a fogyasztói áremelkedés 5,0 százalékos volt.

Az egyszeri és szezonális hatásokkal érintett termékektől megszűrt úgynevezett maginfláció 4,0 százalékra emelkedett januárban, az elmúlt év decemberében mért 3,9 százalék után. A Portfolio hozzáteszi: fél év leforgása alatt 1,9 százalékkal emelkedett az árszínvonal Magyarországon, ami azt jelenti, hogy a szuperállampapír első féléves, 1,75 százalékos hozamánál is nagyobb volt a drágulás.

Nem tudom elképzelni, hogy éves szinten 4,7 százalék legyen az infláció – kommentálta újságírói kérdésre Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Kormányinfón az adatokat. Olyan helyzetben vagyunk, amilyenben az ország még nem volt – tette hozzá, megjegyezve: a nyugat-európai recesszió elkerülheti Magyarországot, de folyamatosan monitorozzák, milyen lépéseket tehetnek még ennek érdekében. INDEX.HU, HVG.HU, PORTFOLIO.HU