KSH: Ismét rekordalacsony a munkanélküliség

Fotó: Shutterstock

Egyre több vidéki kisgazda tagunktól halljuk a beszélgetések során, hogy különösen a betakarítások idején nagyon nehéz a kistelepüléseken is munkáskézhez jutni. Számos oka van annak, hogy a munkaerő belföldi vándorlása nem csökken, hanem erősödik. Érthető indoka van annak, hogy a dolgozó ember egész éves, biztos munkára törekszik, mert csak ez garantálhatja családja megélhetését. Egyre nagyobb szükség lenne arra, hogy az Agrárminisztérium által is támogatott szövetkezési programok központi erőforrásokból is erősödjenek és meginduljanak. A Polgári Kisgazdák napirenden kívánják tartani a szövetkezés lehetőségének kormányzati erősítését. (kpe)

A tavaly szeptember-novemberi három hónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 9 ezerrel, 169 ezerre, a munkanélküliségi ráta egy év alatt 0,2 százalékponttal, 3,6 százalékra csökkent, ami az előző háromhavi átlagnál is 0,1 százalékponttal alacsonyabb és megegyezik a nyár elején mért eddigi legalacsonyabb értékkel – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A KSH adatközlése szerint a tavaly szeptember-novemberi három hónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 494 ezer volt, 44 ezerrel több, mint egy évvel korábban. 

Marczinkó Zoltán István, a Pénzügyminisztérium munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1 szerdai adásában a KSH adatait úgy kommentálta: a kedvező tendenciákat a foglalkoztatásban a pozitív gazdasági környezet és a kormányzati intézkedések segítik.  MTI