KPE vélemény a nyugdíj emelésről / Mekkora lesz a havi nyugdíj januártól? Erre számíthatnak az érintettek

Forrás: Pixabay.com

A KPE álláspontja nem változott. A nyugdíjak tényleges mértékétől függően szükséges lenne megfontolni, hogy a százalékos változtatásoknál ügyeljünk arra, hogy mérsékelni lehessen az aránytalan különbségeket. Nagyon nem mindegy, hogy egy nyolcvanezer forintos nyugdíj emelkedik mondjuk 3 százalékkal, vagy egy ötszázezer forintos. (kpe)

 

A jövő évi nyugdíjemeléssel és a 13. havi nyugdíj első részletével együtt az átlagos összeghez jutó nyugdíjasok havonta több mint 7 ezer forinttal nagyobb összegből gazdálkodhatnak.

Januártól 3 százalékkal emelkedik egy sor ellátás, többek között az öregségi nyugdíjak összege – az erről szóló rendelet pár napja jelent meg a Magyar Közlönyben. Mivel egyelőre forintra pontos, hivatalos KSH-adat még nincs az idei átlagos nyugdíj összegéről, ezért egész konkrét összeget nem lehet mondani. Mindenesetre a Buksza (a Napi szerkesztőségi blogja) – szigorúan hipotetikus – becslése szerint az idei visszamenőleges nyugdíjemeléssel 144-145 ezer forint körüli összegről van szó.

A 3 százalékos jövő évi emelés több mint 4 ezer forintos többletet, vagyis havonta 148-149 ezer forintos átlagösszeget jelent majd. Emellett 2021-ben megkezdődik a 13. havi nyugdíj visszavezetése a rendszerbe, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy egy hétre járó pluszt kapnak a nyugdíjasok.

Ez egyszeri 36-37 ezer forintnak felel meg. (A 13. nyugdíj fokozatosan épül majd be, 2022-ben már két hétre, 2023-ban három hétre járó összeg jár majd, 2024-ben pedig a teljes havi összeg.)

Összességében a 3 százalékos emelésnek és a 13.havi nyugdíj negyedének köszönhetően éves szinten majdnem 88-89 ezer forinttal nagyobb büdzséből gazdálkodhat majd egy-egy átlagnyugdíjas, ez egy hónapra vetítve több mint 7 ezer forintot jelent.

(Lényeges, hogy a számok nem forintra pontosak, csak a nagyságrendeket mutatják. Fontos továbbá, hogy átlagokról van szó, nem pedig a 130 ezer forint körüli a mediánértékről. Utóbbi azt mutatja meg, hogy a nyugdíjasok fele ennél magasabb, a másik fele pedig alacsonyabb összeghez jut havonta.)

Forrás: napi.hu, Csernátony Csaba