Közzétette a brit kormány, milyen feltételekkel vállalhatnak munkát külföldiek 2021-től

Fotó: magro.hu

Megszüntetnék a gazdaság függését az Európából érkező olcsó munkaerőtől – ígéri a brit kormány.

Megfelelő állásajánlathoz, az állásajánlatnak megfelelő szakképesítéshez és angol nyelvtudáshoz köti a brit kormány 2021-től a külföldiek nagy-britanniai munkavállalásának engedélyezését. Az új rendszer kimondott célja az alacsony szakképzettségű külföldi munkaerő foglalkoztatásának megszüntetése.

A brit kormány az ausztráliai pontozásos elbíráláshoz hasonló, egységes – vagyis az Európai Unióból (EU) és az unión kívüli országokból érkezőkre egyformán érvényes – bevándorlási szabályozást kíván életbe léptetni 2021 januárjától.

A most közzétett szabályozási elvek alapján az egyes megszabott kritériumok teljesítésével 130 pont szerezhető, és ebből 70 pontot mindenképpen gyűjteni kell ahhoz, hogy a brit hatóságok jóváhagyják a külföldi kérelmező munkavállalási folyamodványát.

Vannak olyan előírások, amelyeknek mindenképpen meg kell felelni. Ezek közé tartozik, hogy

  • a kérelmezőnek bizonyítania kell a betöltendő álláshoz megkívánt angol nyelvtudást – ez 10 pontot ér,
  • hatóságilag jóváhagyott munkáltatótól származó érvényes állásajánlatot kell bemutatnia (20 pont),
  • és demonstrálnia kell azt is, hogy megvan az adott állásajánlathoz előírt szakképesítése (szintén 20 pont).

A javadalmazással megszerezhető maximális 20 pont eléréséhez szükséges éves bérminimumot a brit kormány a korábbi elképzelésekben szereplő 30 ezerről 25 600 fontra szállította le.

A dokumentum úgy fogalmaz: meg kell szüntetni a brit gazdaság függését az Európából érkező olcsó munkaerőtől, helyette a technológiai és automatizálási beruházásokra kell összpontosítani a figyelmet.

Azok a külföldi EU-állampolgárok, akik a 2020. december 31-éig terjedő átmeneti időszakban törvényesen és életvitelszerűen letelepednek Nagy-Britanniában, továbbra is maradhatnak az országban megszerzett összes jogosultságuk megtartásával, ha meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos elnevezéssel letelepedett jogi státusért – folyamodnak.

Forrás: hvg.hu