Közös határ- és partvédelmi rendszer kialakítását tervezi az EU

A kép forrása: m.atv.hu

Megállapodtak a Frontex megerősítéséről az EU társjogalkotó intézményei

A közös határvédelmet a Magyar Kormány is támogatja, de csak akkor, ha ez nem sérti Magyarország szuverenitását. (KPE)

Megegyeztek a közös határ– es partvédelmi ügynökség (Frontex) megerősítéséről csütörtökön az Európai Unió társjogalkotó intézményei, az elképzelés ugyanakkor az eredetileg tervezettnél lényegesen lassabban fog megvalósulni.

A meg hivatalos jóváhagyásra váró megállapodás értelmében a külső határok igazgatásának biztosítása és a válsághelyzeti reagálás képessége érdekében a szervezet operatív személyzetének létszáma 2021-re el kell, hogy érje el az 5 ezer főt, 2027-re pedig a 10 ezret. A határigazgatás elsődlegesen továbbra is tagállami hatáskörben lesz, a Frontex és személyi állomanya technikai es operatív támogatást nyújthat majd az érintett országok kérésére es hozzájárulásával. Emellett gyorsan reagálni képes egységet is felállítanak szükséghelyzetek esetére. Niedermüller Péter, a DK EP-képviselője úgy vélekedett, hogy a reform „bizonyara feladja a leckét a Fidesz kommunikációs stábjának, hiszen az Európai

Unió pontosan azt teszi, amit az Orbán-kormány évek óta követel: olyan módon erősiti meg az uniós határokat, hogy a nemzeti szuverenitást sem csorbítja”. (Forrás: MTI)