Kozma Ákos: Vissza kell adni az ombudsmani intézmény eredeti rendeltetését

Fotó index.hu, Huszti István

Nyitott, közvetlen, emberséges ombudsmani hozzáállásra törekszik megválasztása esetén az alapvető jogok biztosának jelölt Kozma Ákos, aki hétfőn az Országgyűlés igazságügyi és fenntartható fejlődés bizottságának együttes ülésén kijelentette: „ki kell jönni az elefántcsonttoronyból!” Kiemelte, hogy ez nem tudományos, oktatói feladat: vissza kell adni az ombudsmani intézmény eredeti rendeltetését.

„Le kell venni a nyakkendőt és le kell hajolni az emberekhez” – fogalmazott Kozma Ákos. Mindenki ombudsmanja szeretne lenni – hangoztatta, kiemelve: megválasztása esetén elsőbbséget adna a gyermekjogok, a klímavédelem és a biológiai sokféleség ügyének. Leszögezte, hogy megőrzi a nemzetiségek és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó két helyettesének önálló tevékenységét. A szakember alapvető jogok biztosává választását mindkét parlamenti bizottság kormánypárti többsége támogatta.

MTI

„Kozma korábban volt ügyvéd, alkotmányjogot oktatott az egyetemen, az ombudsmani poszt várományosaként viszont életrajzában az a legérdekesebb, hogy 1998 és 2002 között az első Orbán-kormányban töltött be különböző kormányzati tisztségeket:

az igazságügyi tárcánál volt miniszteri kabinetfőnök, a Pénzügyminisztériumban főosztályvezető, a Belügyminisztériumban az EU Integrációs Hivatalának vezetője, 2001 és 2002 között pedig a Közszolgálati Ellenőrzési Hivatalt vezette.

Kozma Ákos hétfőn az igazságügyi és a fenntartható fejlődési bizottság összevont ülésén is arra hivatkozott: az elmúlt tíz évben a Független Rendészeti Panasztestület tagjaként alapjogi munkát végzett, ami egyfajta ombudsmani feladat. Mint mondta: tisztában van vele, hogy az alapjogi biztosi munka nagyon gyakorlati feladat, nem tudományos munka.

A gyermekek és az elesettek védelmére koncentrál

Bemutatkozásában azt ígérte, mindenki ombudsmanja szeretne lenni, fontosnak tartja a kapcsolattartást a sajtóval és a nyilvánossággal. Külön szeretne koncentrálni a gyermekek és az elesettek jogainak védelmére. Két példát is említett. Komoly gondot jelentenek a lakcím nélküli gyermekek. Akiknek ugyanis nincs állandó lakcíme, azok kiszorulnak fontos egészségügyi és családtámogatási ellátásokból. Fontos problémának tartja a kórházakban a szülői kísérők elhelyezésének kérdését, amiről az elmúlt hónapokban sokat lehetett hallani.

Miután Kozmát a fenntartható fejlődés bizottságai is meghallgatta, és az alapjogi biztosnak van egy jövő nemzedékek képviseletével foglalkozó helyettese is, Kozma arról is beszélt: fontosnak tartja a hosszútávú környezetvédelmi célok képviseletét a hétköznapi jogalkotásban, és szeretné feléleszteni azt a Szabó Marcell által 2016-ban elindított programot, amelyben minden egyes gyermek megszületésekor ültetnek egy fát.”
Forrás: index.hu, Joób Sándor: „Áder ombudsmanjelöltje kimondta: minden civillel kész együtt dolgozni” című cikkének része