Közgazdász: Hamarosan ki fog pukkadni az ingatlanbuborék

Forrás: Depositphotos

A Polgári Kisgazdák nagyon régen már a rendszerváltást követően szorgalmazták, hogy maradjanak állami bérlakások. A lakáspiac hasonló a föld piachoz, mert mind a kettő alapvető létszükségletet elégít ki. Az államnak eszközökre van szüksége ahhoz, hogy a lakáshoz jutást a kívánatos mértékben biztosítani lehessen. A piacot ezen a két területen nem lehet magára hagyni. A lakásépítési buborék kipukkanása elsősorban a nagytelepüléseken okoz zavarokat, sajnálatos módon a kistelepüléseken ez előbbinél sokkal nagyobb probléma, hogy a házak, lakások forgalmi értéke ma is az építési költségek alatt vannak. Az egész nemzetgazdaságnak okoz súlyos problémát, hogy használható, akár jó állapotú lakóházak üresen maradnak és így egyre jobban lepusztulnak. A lakásépítés területén a mi meggyőződésünk szerint közép és hosszútávú, megvalósítható programra van szükség. (kpe)

Most még emelkednek az ingatlanárak, de hamarosan véget érhet a folyamat, és stagnálás állhat be. Azok a befektetők járnak jól, akik még az áremelkedés alatt el tudják adni az ingatlanukat.

Változnak a lakásépítési feltételek. Sok lakás épült, és az ingatlanárak nagyon elszabadultak. Varga Dénes, közgazdász, kutatásvezető az ATV Start műsorában arról beszélt, hogy az élénkítések következtében nagy különbségek lesznek az ország egyes régiói között. Azt látni, hogy a kormány nagyon rövid idő alatt akar nagy számokat elérni, és az áremelkedések mögött is ez van – közölte.

Ugyanakkor az ország nagy részében nem hogy nincs áremelkedés, hanem szinte eladhatatlanok az ingatlanok. Ilyen terület Nógrád megye, Dél-Dunántúl, és az Észak-Alföld – sorolta a szakértő. Ha valaki épít vagy vásárol egy lakást, az nem szívesen adja el áron alul, mondta. Például ha Salgótarjánban valaki el akar adni egy lakást, annak az árából ugyanazon a helyen nem tud másikat venni. A probléma az, hogy nincs lakáskoncepció, csak akciók vannak – fogalmazott.

Említette, hogy a rendszerváltás előtt 60 ezer lakást is átadtak egy évben, míg ma ennek a fele sem teljesül, 2020-ra vissza fog esni a volumen 10-15 ezres szintre. Ennek oka, hogy a lakáspolitika túlságosan gazdagpárti Magyarországon – magyarázta Varga Dénes.

A CSOK-kal együtt megemelkedtek a lakás árak, amire Varga Dénes úgy reagált, hogy ha ilyen élénkítések jelennek meg, amik a felső két jövedelmi tizedet célozza, akkor mindig megjelenik a befektető jellegű kereslet. Ha nem ezt az utat járnák, hanem az alsóbb jövedelmi réteget célozná meg az élénkítés, akkor nem lenne ilyen drasztikus az áremelkedés – magyarázta.

A közgazdász arról is beszélt, hogy béremelésekkel lehet a legjobban segíteni a lakáspiacot. Ha tovább emelik a béreket, akkor széles tömeg számára lenne lehetőség hogy megjelenjenek a lakáspiacon a keresletükkel, amit a kínálat is tudna követni, magyarázta. Nem alakulna ki monopolhelyzet, és a piaci verseny kordában tartaná az árakat – tette hozzá. A lakásárak alakulásáról Varga Dénes elmondta, ha az újépítésű lakások száma visszaesik és évekig úgy is marad, akkor az árak stagnálni fognak.

Látható, hogy most a lakásárak tekintetében egy buborék fújódik fel, és ez hamarosan ki fog pukkadni. A közgazdász szerint aki most befektetési célból vesz lakást, csak akkor fog haszonhoz jutni, ha még a buborék kipukkadása előtt el tudja adni. Arról is szó esett, hogy vannak területek, ahol monopolhelyzet van, ilyen Budapest belvárosa. Varga Dénes közölte, ott az áremelkedést nem a lakáspiaci trendek fogják befolyásolni, hanem az hogy Magyarország jövője hogyan alakul.

atv.hu