Közép-Békési Zöld folyosó program

A Zöld folyosó program kapcsán egyeztettünk az érintett települések országgyűlési képviselőivel, polgármestereivel, önkormányzati képviselőivel és szakértőivel.

Sokéves vágya, elképzelése a közép-békési térség három városának, hogy megvalósuljon a Zöld folyosó program, mely Gyulát, Békéscsabát és Békést köti össze. Vízgazdálkodási, város-rehabilitációs és turisztikai szempontú fejlesztésről van szó, mely ha megvalósul, sikerül rendbe tennünk a 83 vízi műtárgy jelentős részét, közel negyven kilométeren megvalósul az évtizedek óta egyre sürgetőbb feladat, a mederkotrás, javul a környék kiváló minőségű földjeinek az öntözhetősége, tisztábbá válik a városokon áthaladó Élővíz-csatorna, megszépülnek a városok vízparti részei, kerékpárutakkal gazdagodik Közép-Békés, új turisztikai látványosságokkal bővülnek a településink és hajózhatóvá válik a városainkat átszelő meder. Készültek már tervek korábban is, ezeket most leporoljuk, átírjuk, újakkal egészítjük ki, a legújabb megoldásokkal frissítjük fel, és a megvalósításra a kormányzat segítségével pénzügyi lehetőséget keresünk.

Ezügyben hívtam össze tegnapra a békéscsabai városvezetést, az önkormányzati képviselőket, illetve mára a három város polgármestereit, országgyűlési képviselőit, vízügyes és turisztikai szakembereket. Erős összefogással dolgozunk a terveken, de rengeteg még a megválaszolatlan kérdés, megoldásra váró feladat. A gondolkodást folytatjuk, és szeretném, ha a nagyívű fejlesztési elképzelések elsősorban az itt élők örömére és a turizmus fellendülése céljából (ami azért szintén sok helyi, szolgáltatásból élő polgárnak is fontos) megvalósulnának. Ehhez persze szerencsés esetben is jópár évre lesz szükség (és eleve a megvalósulásra sem vehetünk még mérget), de örülök, hogy részese lehetek a munkának!

Forrás: Herczeg Tamás Facebook oldala