Közeleg a szőlő szaporítóanyag-előállítással kapcsolatos bejelentőlapok leadási határideje

kertvarazsmagazin.hu

Az engedéllyel rendelkező szőlő szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók a tevékenységüket a korábbi évekhez hasonlóan 2022-ben is május 20-ig kell bejelenteniük. Jelentős változás, hogy ettől az évtől a Nébih már nem küldi meg a bejelentő űrlapokat az ügyfelek részére, hanem önállóan kell azokat letölteni a hivatal honlapjáról, majd kitöltve és aláírva, határidőre visszaküldeni a megfelelő címre.

Az éves bejelentőlap a tárgyévre vonatkozó ügyfél- és tevékenységadatok frissítésére szolgál. Amint azt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a 2021. márciusi levelében már jelezte az érintetteknek, a továbbiakban nem küldi meg az űrlapokat (így a szemlebejelentő lapot és az új standard ültetvények szemlebejelentő lapját, az 5078. számú űrlapot sem) az ügyfelek részére. Azokat önállóan kell letölteni a honlapjukról, és kitöltve, aláírva, a vonatkozó jogszabályban megadott határidőig vissza kell küldeni. Az elmúlt 3 évben szemlére bejelentett és a területileg illetékes megyei kormányhivatal szaporítóanyag felügyelői által szemlézett standard ültetvényekről az 5080. számú nyomtatványt továbbra is személyre szabottan fogják megküldeni. Az űrlapok letölthetők a Nébih honlapjáról, ide kattintva. A felületen le kell görgetni a Kertészeti Szaporítóanyag Felügyelet, ezen belül a Szőlő- Gyümölcs, ezen belül Szőlő szaporítóanyag termesztési és forgalomba hozatali tevékenység szemlebejelentésre. 

Elektronikus beküldés

A cégeknek és az egyéni vállalkozóknak az elektronikus ügyintézést kell választaniuk. Az elektronikus beküldéshez a kitöltött és aláírt űrlapokat be kell szkennelni, vagy le kell fényképezni, lementeni, azután ezen a felületen az űrlapok becsatolásával megküldeni az alábbiak szerint.

Az ügyfélkapus azonosítás után, a felugró felületen (miután a cégek kipipálták a cégkapus beküldés négyzetet) a következő beállításokat kell kiválasztani:
  • TÉMACSOPORT: Kertészeti szaporítóanyag
  • ÜGYTÍPUS: Szőlő szaporítóanyag szemlebejelentő, vagy Szőlő STANDARD ültetvény éves bejelentése (5080), vagy Új szőlő STANDARD ültetvény bejelentése (5078)
  • CÍMZETT: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal e-Papír

A felület lehetőséget biztosít rövid levél írására és a digitalizált iratok feltöltésére.

A Nébih szakemberei azt javasolják az érintetteknek, hogy az ügyfélkapun jelöljék be az „értesítés küldése” gombot, így a rendszer automatikus üzenetet fog küldeni a feladást és letöltést igazoló nyugta tárhelyre érkezéséről.

Postai beküldés

Az elektronikus ügyintézésre nem kötelezett természetes személyek (őstermelők) a kitöltött és aláírt űrlapokat postai úton is megküldhetik a megadott határidőig.

Postacím: Nébih 1525 Budapest, Pf.: 30.-MGEI KSZFO 

A Nébih felhívta az érintett ügyfelei figyelmét arra, hogy az e-Papír felület segítségével ügyeiket nagyon egyszerűen, gyorsan és biztonságosan intézhetik, mivel a levél és csatolmányai közvetlenül a Nébih iktatórendszerébe érkeznek, továbbá a levél megérkezéséről igazolást is kapnak. Az Ügyfélkapu nyitását bármelyik kormányablakban lehet kérni, mindössze egy e-mail címre és egy személyi igazolványra van szükség hozzá. A témával kapcsolatos kérdéseket az mgei@nebih.gov.hu e-mail címre várják a szakemberek.

Forrás: magro.hu