Közel egymillió vakcina válik beadhatóvá itthon a következő napokban

koronavirus.gov.hu

Egyelőre az idősebbekre koncentrálnak az oltási tervben, de a szakemberek már arra is figyelnek, hogy egyre több a 40-50 éves súlyos állapotú beteg.

Több részletben derült ki, hogy a következő napokban közel egymillió oltás lesz elérhető a hazai oltópontokon. Ezekből egyelőre nem nyílnak újak Müller Cecília szerint, de ha szükség lesz a bővítésre, akkor a járóbeteg szakellátóhelyeket vonják be a folyamatba – derült ki az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Az országos tisztifőorvos azt is elmondta, hogy

  • 120 510 adag Pfizer-vakcina érkezett kedden, ezt elsősorban a regisztrált időseknek tartják fenn, és még második oltásokat is be fognak belőle adni.
  • 100 ezer Sinopharm oltás érkezikszerdán, előbb az ígértnél.
  • A korábban érkezett Sinopharm (450 000 darab) és Szputnyik V vakcinákat (280 000 darab) fel tudják szabadítani oltásra, ezek vizsgálatával végeztek a Nemzeti Népegészségügyi Központban.

Mindezeken felül AstraZeneca oltóanyagot is várnak a héten (ezzel a háziorvosok oltanak), igaz, a cég már jelezte korábban, hogy kevesebbet szállít.

Ez összesen

950 510 adag

oltást jelent.

Az első félmillió adagnyi Sinopharm vakcinát a háziorvosok már eloltották a regisztrált idősekre. A Szputnyik V-t a regisztrált idősek kapják a megyei kórházak oltópontjain.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter március 15-én arról adott hírt, hogy a soron következő ütemben 480 ezer Szputnyik oltóanyag érkezik Magyarországra, az ezen felüli márciusi szállításokat pedig a következő napokban pontosítják.

  • Keddi adatok szerint eddig 1 347 073 embert oltottak be Magyarországon, közülük 399 505-en már a második dózist is megkapták.
  • Oltásra összesen már több mint 3,2 millióan regisztráltak.

 

 

Forrás: infostart.hu, Szepesi Anita