Közel egy hónap múlva indulhat az egységes kérelmek beadása

Közel egy hónap múlva indulhat az egységes kérelmek beadása, és ebben újra komoly szerep hárul a kamarai falugazdászokra. A 2017-es támogatásokat várhatóan ez év március végéig kifizeti a kincstár.

A tavasz az éves egységes kérelem beadási időszaka is, nem véletlenül volt ez és ezzel együtt a támogatások állása is a hagyományos, kecskeméti Agrárium-konferencia egyik kiemelt témája március 6-án.

Mint Feldman Zsolt, az FM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára elmondta, az online beadási felülettel kapcsolatos „utolsó simításokat” éppen ezekben a napokban, hetekben végzi a tárca a Magyar Államkincstárral és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együtt, és várhatóan a felülethez április elején hozzáférhetnek a gazdálkodók, a szankciómentes beadási határidő várhatóan május közepe lesz. Hozzátette, új jogcímen igényelhető támogatási lehetőség nem kerül fel a 41-féle jogcímet felsoroló listára. Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese annyival egészítette ki, hogy ebben az időszakban a kérelemmel kapcsolatos segítségnyújtás, az abban való közreműködés lesz a kamarai falugazdászok fő feladata. Hozzátette, az elmúlt években évente 120-130 ezer egységes kérelmet adtak be a gazdák falugazdászi segítséggel, és ez a mennyiség feltehetően idén sem változik.

A várható támogatási összegeket nem kívánták megbecsülni a szakemberek, viszont Feldman Zsolt szerint mindenképpen befolyásoló tényező lesz a zöldítésben idéntől érvényes növényvédőszer-tilalom. A helyettes államtitkár hozzátette, az év utolsó napján lejáró baromfi és a sertés állatjóléti nemzeti támogatási időszak meghosszabbítására irányuló egyeztetések elkezdődtek, szerinte ezek a programok 2019-ben „törés nélkül” folytatódnak tovább.

Az átmeneti nemzeti támogatások alakulása 2016-17-ben

A közvetlen támogatások alakulása 2016-17-ben

Arra pedig Bori Tamás, a DG-AGRI Közvetlen Kifizetések Igazgatóságának képviselője hívta fel a figyelmet a támogatások kapcsán, hogy az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2017. december 11-én elfogadta azokat a mezőgazdasági rendelkezéseket is, amelyek érintik a most hatályos közös agrárpolitikát. Ezek 2018. január 1-jén hatályba léptek. Az elfogadott szabályok célja a KAP egyszerűsítése a KAP-ra vonatkozó négy rendelet, azaz a közvetlen kifizetésekről, a vidékfejlesztésről és a közös piacszervezésről szóló, valamint a horizontális rendelet technikai jellegű módosítása révén.

A tavalyi kérelmekre vonatkozó kifizetésekkel kapcsolatban pedig Feldman Zsolt elmondta, 2018. február végéig nagyjából 350 milliárd forint utalt át a MÁK az érintettek számára, míg Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint a „jogszerűen, időben, illetve a később, de rendezetten benyújtott” kérelmeket a kincstár ez év március végéig várhatóan teljesíti.

A Vidékfejlesztési Program állása

Az államtitkár kiemelte, a Vidékfejlesztési Program megvalósításának előrehaladása ütemesen és megfelelően halad. A program teljes keretének 88 százalékára, 1140 milliárd forintra már megszülettek a támogatói döntések. A tervek szerint 2018. március végéig újabb kilenc felhívás vonatkozásában mintegy 70-80 milliárd forintnyi támogatásról hirdet eredményt a Miniszterelnökség. További már benyújtott kérelmek tekintetében és az idén megjelent népszerű pályázati felhívások esetében, az év második felében lesznek támogatói döntések, így év végére 200 milliárd forint felett lesz a 2018-ban lekötött források mértéke. Ezzel a program kötelezettségvállalása már idén meg fogja haladni a 100 százalékot.

Az irányító hatóságoknak ugyanis lehetőségük van a rendelkezésre álló forráskeretük maximum 10 százalékkal történő túlvállalására. A Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Program tekintetében ezt ki kívánja használni, hiszen erre lehetőséget biztosítanak a meg nem valósított projektek esetében a „visszacsorgó” források.

A támogatások kifizetése is arányosan történik, melyből 213 milliárd forint már megérkezett az érintettekhez. Kis Miklós hangsúlyozta, a Vidékfejlesztési Program sajátossága, hogy a 71 felhívásból 22 esetében a konstrukció jellege miatt csak több éven keresztül, ütemesen történik a kifizetés. Az agrár-környezetgazdálkodás és az ökológiai gazdálkodás támogatási összegei pl. öt éven keresztül kerülnek kifizetésre. Ezek a több éves programok a teljes keret felét, mintegy 650 milliárd forintot tesznek ki, így alapvetően meghatározzák a program forráskihelyezésének ütemezését, előrehaladását.

(nak.hu)