Közel a határidő: már csak április végéig igényelhető a tenyészkos és -bak támogatás

Fotó magro.hu

Április 1-jén kezdődött a tenyészkos és tenyészbak tenyészbe állítás támogatási kérelmének benyújtási időszaka a juh- és kecsketartók számára. A támogatás összege az apaállat ellenértékének 75 százaléka. A 2018. október 1. és 2019. március 31. között vásárolt/beállított apaállatokra kell legkésőbb április 30-ig benyújtani a támogatási kérelmet. Egy apaállat után csak a tenyésztésbe állítást követő első támogatási kérelem benyújtási időszakban és csak egy alkalommal igényelhető támogatás, ha közvetlenül az előállító tenyésztőtől illetve kos- vagy baknevelő telepről vásárolják.

Az állattartó tenyészetében lévő minden megkezdett 50 anyajuhonként illetve anyakecskénként maximum 1 darab apaállat után vehető igénybe támogatás az adott igénylési időszakban. Ha a tenyészetben lévő anyajuhok illetve anyakecskék száma nem éri el az 50-et, akkor a támogatás 1 tenyészkos illetve tenyészbak után igényelhető.

A vásárlások során érdemes arra figyelni, hogy csak szabályosan, tenyészállat-vásárlási jegyzőkönyvvel, származási okmánnyal és számlával/felvásárlási jeggyel, szállítólevéllel vásároljunk kost vagy bakot, ezzel sok későbbi problémától óvhatjuk meg magunkat. A kérelemben feltüntetett adatokat a területileg illetékes instruktor igazolja, ezért az igazolás kiadása miatt időpontot kell egyeztetni velük. A felsorolt bizonylatok bemutatása nélkül nem adható ki az igazolás. Ezeket a bizonylatokat a tenyésztőnek 10 évig meg kell őriznie.

Forrás: magro.hu