Közel 20 ezer család kapja vissza otthonát az eddig beérkezett adatok szerint

Családi otthon. - A kép forrása: geppetto.hu

 

Papp Tamás, a Veszprém Megyei Közgyűlés és a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének a tagja, a Kisgazda Polgári Egyesület Veszprém Megyei Szervezetének elnöke: Veszprém megye polgári kisgazdái az elmúlt napokban arra hívták fel a figyelmet, hogy egyes ellenzéki politikusok a most hivatalban lévő Orbán-kormányt vádolják a Magyarországon kialakult lakhatási nehézségek miatt, és úgy tesznek, mintha ezt a lakhatási válságot 2002 és 2010 között éppen nem is ők maguk okozták volna. (KPE)

Szövegközi fotó: Papp Tamás, Veszprém megye Polgári Kisgazdáit vezető pápai politikus. – A kép forrása: kpe.hu

A kormány az Eszközkezelőn keresztül hét év alatt 36 ezer családot mentett meg, és a bankok által korábban elvett lakások nagyon kedvezményes visszavásárlását teszi lehetővé az Eszközkezelő ügyfeleinek.  A lehetőséggel az időarányosan beérkezett és feldolgozott nyilatkozatok alapján közel 20 ezer család kapja vissza otthonát.

 

A kormány célja, hogy minden ember saját otthonban élhessen. Ennek érdekében tette lehetővé, hogy a Nemzeti Eszközkezelő programban résztvevők rendkívül kedvező feltételek mellett visszavásárolják ingatlanukat.  Az intézkedés 32 500 családot, több mint 150 ezer embert érint. Ők azok, akik a NET programnak köszönhetően úgy menekültek meg többmilliós hiteltartozásuktól, hogy továbbra is az otthonukban maradhattak. Az állam ugyanis az Otthonvédelmi Akcióterv részeként, 2011-ben elindított NET program keretében megvásárolta az akkori hiteladósok, köztük számos gyermekes család ingatlanát és évek óta biztosítja számukra a bérlés lehetőségét. A NET Zrt. 2019. február 20-tól március 31-ig küldte ki a tájékoztató leveleket az érintett ügyfeleknek, akiknek a kézhezvételtől számított 60 napon belül kellett, illetve kell nyilatkozniuk arról, hogy egyösszegben vagy részletfizetéssel vásárolják vissza lakásukat, esetleg továbbra is bérlők maradnak. Az utolsó nyilatkozatok beérkezése legkésőbb május végéig várható.  A mai napig időarányosan közel 20 ezer ügyfél, azaz az érintettek 65 %-a küldte vissza a nyilatkozatot. Ezek alapján a rendkívül kedvező visszavásárlás lehetőségével az érintettek 90%-a kíván élni. Kijelenthető, hogy a részletfizetés a legkedveltebb konstrukció (71%), de jelentősnek tekinthető (19%) az egyösszegű visszavásárlásra vonatkozó nyilatkozatok száma is. Mindez alátámasztja, hogy a gazdasági növekedés eredményeként, valamint a kormány által az elmúlt időszakban bevezetett számos, a családok megélhetését javító intézkedéseknek köszönhetően a bérlők túlnyomó többségének helyzete az elmúlt években jelentős mértékben stabilizálódott, ez pedig lehetővé teszi, hogy újra tulajdonosaivá váljanak a bankok által korábban elvett otthonaiknak. 

A NET Zrt. a továbbiakban is folyamatosan fogadja a nyilatkozatokat és az ügyfélszolgálati pontokon, szükség esetén segítséget nyújt az érdeklődők számára. Továbbra is nagyon fontos, hogy az érintettek – bármelyik lehetőséget is választják – mindenképpen nyilatkozzanak a tájékoztató átvételét követő 60 napon belül. (Forrás: NVTNM Sajtó és Kommunikációs Főosztály)