Kövér László: Magyarország a migráció helyett a családok megerősítésével oldaná meg Európa demográfiai problémáit

Fotó: Éberling András

Az észt fővárosban tanácskoznak az uniós tagországok házelnökei

Brüsszel azt hangoztatja, hogy az európai szuvernitás nem előzheti meg a nemzetállamokat, de közben zárt ajtók mögött, a nyugati országok érdekeinek megfelelően formálódik az Európai Unió jövője – fogalmazott Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tallinnban, az EU-tagországok házelnökeinek találkozója után. A magyar politikus hozzátette, az uniós vezetők a migrációban látják a megoldást Európai demográfiai gondjaira és a munkaerőhiányra, Magyarország viszont a családok megerősítésével orvosolná a helyzetet.

Fotó: mindenamihallas.hu

Az M1 aktuális csatorna keddi beszámolója szerint a találkozón Wolfgang Sobotka osztrák parlamenti elnök a júliusban kezdődő osztrák soros uniós elnökség programjáról beszélt. Azt mondta: a digitalizációra, a Nyugat-Balkán integrációjára és az illegális bevándorlással szembeni küzdelemre helyezik a hangsúlyt. Kövér László úgy értékelt: Ausztria soros elnöksége idején a realitások, a józan ész talajára kívánja helyezni a migrációs politikát.

A magyar házelnök találkozott a francia szenátus vezetőjével is. Gérard Larcher az M1-nek a tagállamok szuverenitásának fontosságát és a keresztény kultúra védelmét hangsúlyozta. Úgy fogalmazott: ahogy a magyar kormány, úgy a francia szenátus is kiemelten kezeli a közel-keleti keresztények ügyét.

Kisebbségvédelmi munkacsoportot hoztak létre a közel-keletről elmenekült keresztények hazatelepítésére

Létrehoztak egy keresztény kisebbségvédelmi munkacsoportot, amely azon dolgozik, hogyan lehetne visszatelepíteni az Irakból elmenekült keresztényeket saját földjükre – közölte a francia politikus. Hozzáfűzte: szerinte az Európai Uniónak is kötelessége védelmet nyújtani nekik, a keresztény kultúra ugyanis Európa egyik legfontosabb értéke. „De ha a Közel-Keletről eltűnnek ezek a nők és férfiak, akkor nem lesz, akik hidat teremtsen majd Kelet és Nyugat között” – mondta Gérard Larcher.

„Az Európai Unió egyik legfontosabb feladata a polgárok jólétének és biztonságának szavatolása”

A parlamenti elnökök elfogadtak egy közös nyilatkozatot is, amely rögzíti, hogy az Európai Unióban az egyik legfontosabb feladat a polgárok biztonságának és jólétének szavatolása.  Kövér László elmondta: a tanácskozáson felmerült, hogy a nyilatkozatban rögzítik a keresztény kultúrát is, mint az Európai Uniót összetartó alapvető értéket. A lengyel javaslatot azonban hiába támogatta mások mellett Magyarország, végül nem került bele a szövegbe. „Úgy gondolták, ezt ne tegyük, mert ez egy olyan vallási kérdés, ami kirekeszti Európa polgárainak egy részét” – mondta Kövér László. Jelezte: próbálták elmagyarázni, hogy nem vallási, hanem kulturális, civilizációs kérdésről van szó, amely hozzátartozik az európai identitáshoz. „Mihez akarnánk integrálni azokat a migránsokat, akiknek az integrációjáról olyan sokat beszélünk, ha a saját önazonosságunkat megtagadjuk” – tette fel a kérdést az Országgyűlés elnöke.

Kövér László arról is beszélt: továbbra is kényes kérdésnek számít az Európában rekedt bevándorlók kezelése, hiszen a nyugati országok a migrációban látják a demográfiai problémák megoldását, a szétosztásukban érdekeltek. Magyarország viszont ezt továbbra sem fogadja el, hanem a családok megerősítésében látja Európa jövőjét – tette hozzá.

(MH/MTI, magyarhirlap.hu)