Kövér László elmondta, meddig marad az EU-ban Magyarország

Fotó Éberling András

Magyarország az unió tagja marad, ameddig az össze nem omlik – jelentette ki Kövér László házelnök a Mandinernek adott interjújában. A politikus majdnem biztosnak tartja, hogy ezt megéli, mert szerinte a közösség fenntarthatatlan pályán mozog gazdasági, társadalmi, szellemi és erkölcsi értelemben egyaránt.

Elsősorban a magyar jogszabályról kérdezte a lap, ami az Európai Bizottság elnöke szerint sérti az LMBTQI-jogokat. Kövér László irracionálisnak tartja azt a dühöt, amit a nyugat-európai politikusok jelentős köréből kiváltott ez a magyar jogszabály.

Az unióból érkező kritikák ellenére ugyanakkor kijelentette: „Magyarország az unió tagja marad, ameddig az össze nem omlik”. Kövér László majdnem biztosnak tartja, hogy ezt megéli, mert szerinte a közösség fenntarthatatlan pályán mozog gazdasági, társadalmi, szellemi és erkölcsi értelemben egyaránt.

Ugyanakkor úgy vélekedett: az Európai Unió a magyar nemzeti érdekek képviseletére évszázadok óta a legelőnyösebb feltételeket, legnagyobb mozgásteret kínáló konstrukció. De már egyre kevésbé, mivel egyre erőszakosabban, gyorsuló ütemben próbálják egyfajta atlanti birodalommá alakítani – tette hozzá.

Az európai jobboldali reneszánsz esélyeiről azt mondta: európai szinten meg fognak változni az erőviszonyok az olaszországi jobboldal győzelmével, de szerinte Franciaországban is a jobboldal nyeri a következő választásokat. Mindez szerinte nemcsak az európai intézményeket, hanem az egész politikai klímát befolyásolja majd.

Arra a kérdésre, munkáját folytatná-e államfőként, azt felelte: nem látja, hogy ennek most realitása lenne, de ha a megfelelő időben felkérést kapna arra, akkor sem lenne nagyon lelkes, „bennem ilyen típusú ambíció soha nem volt”. Megjegyezte ugyanakkor: Áder János is azért vállalta a feladatot, mert úgy érezte, ez kötelessége, és becsülettel teljesítette is azt. „Ha szembe kell nézni valamivel, nem térünk ki a feladat elől” – fogalmazott.

Forrás: MTI, portfolio.hu