Kövér László: Az EPP-nek nyitottnak kell lennie a tőlük jobbra lévő politikai erők felé is

Róma, 2019. április 3. Az Országgyûlés Sajtóirodája által közreadott képen Kövér László, az Országgyûlés elnöke (b) és Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter kezet fog Rómában 2019. április 3-án. MTI/Az Országgyûlés Sajtóirodája

Érdeklődéssel vártuk Kövér László Házelnök Úr – ami azonban most fontosabb, a Fidesz Országos Választmány Elnökének – a látogatását, az arról szóló híreket Rómából. Az EP választások előtt különösen fontos, hogy a Fidesz egyértelművé tegye nem elhagyni kívánja a néppárti frakciót, hanem annak átalakítását szeretné elérni. Egyetértünk Kövér Lászlóval abban, hogy a néppárti frakciónak nyitnia kell a jobboldal, a jobboldali értékek irányába. (kpe.hu)

Az, hogy ki milyen oldalra kerül az EP-választások után, attól függ, ki milyen álláspontot képvisel Európa jövőjét illetően – nyilatkozta Kövér László szerdán Rómában a közmédiának. A házelnök mások mellett Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel tárgyalt. A fideszes politikus az M1 aktuális csatornán sugárzott Híradóban azt mondta: a Fidesz az Európai Néppártban képzeli el a jövőjét, Matteo Salviniék pedig egy új szövetséget próbálnak építeni. Kiemelte: az álláspontjuk ott találkozik, hogy az EPP-nek nyitottnak kell lennie a tőlük jobbra lévő politikai erők felé is, nem csak balra. A házelnök közlése szerint Matteo Salviniék szeretnék, ha partnerek és szövetségesek maradnának, nem vetették fel, hogy a Fidesznek el kellene hagynia a néppártot. Kövér László arról is szólt: reményeik szerint április végén, május elején Magyarországra látogat az olasz belügyminiszter.

Miután a Die Presse arról írt, hogy Népek és Nemzetek Szövetsége néven alakít hétfőn Milánóban új európai politikai formációt a „szélsőjobboldali” olasz Liga, és az eseményre Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a párt elnöke Orbán Viktort is meghívta, a Népszavának két egymástól független fideszes forrás is arról beszélt, a magyar kormányfő nem utazik Milánóba, nem fogadja el a meghívást. A lap információi szerint a Fideszben úgy látják, amíg a néppárt fő politikai erejével, a német CDU-val működő kapcsolatot lehet fenntartani, addig nem érdemes kiprovokálni az EPP-vel való szakítást, ráadásul a magyar kormánypártban abban bíznak, az új CDU-elnökkel, Annegret Kramp Karrenbauerrel Angela Merkel időszakához képest határozottan konzervatív irányba fordul a német kormánypárt, így a jövőben javulhat a viszony a Fidesz és a CDU között. Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója más ügyben tartott sajtótájékoztatóján arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor jelen lesz-e hétfőn a Liga milánói EP választási kampánynyitóján, azt felelte: május 26-án lesznek az EP-választások, ezen a magyarok is dönthetnek Európa jövőjéről, mi megvárjuk a magyar emberek döntését; a Fidesz jelenleg az EP-választásra koncentrál.

NEPSZAVA.HU, MTI