Kovács Árpád: Ütésálló a magyar gazdaság

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt tíz év munkájának köszönhetően a járvány miatti válság ellenére a magyar gazdaság ütésállóképessége jó, a fundamentumok – államháztartás, infláció, növekedés, kereskedelmi egyenleg és kamatlábak – stabilak maradtak – mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában.

Megjegyezte: az államháztartás GDP-arányos hiánya fokozatosan fog visszatérni a 3 százalék alatti szintre, idén még 7,5 százalék körül lehet.

Az államadósság 2021-ben csökkenésnek indulhat, de még 4-5 évnek el kell telnie a 2019. év végi állapot eléréséhez – tette hozzá.

Kovács Árpád hangsúlyozta, hogy az előrejelzései saját véleményen alapulnak, a KT április közepén tárgyalja majd a tavalyi és az idei költségvetés pályáját. Nem zárta ki, hogy gyorsabban növekedjen idén a gazdaság, de elmondása szerint 3,5 százalékos emelkedéssel is „boldog lenne”.

A KT elnöke arról is beszélt, hogy a 2010 előtti eladósodás nagymértékben különbözik a mostanitól; akkor a „permanens túlköltekezés” okozta a GDP-arányos mutató elszaladását, most viszont a védekezés költségei emelték meg a rátát.

Az emberi életek mentése a papíron jól mutató számoknál sokkal fontosabb – húzta alá, utalva arra, hogy a gazdaság tartalékait vissza kell építeni.

Forrás: MTI, hirado.hu