Kötelezővé vált a vakcina felvétele az egészségügyi dolgozóknak

Fotó MTI, Czeglédi Zsolt

Megjelent az egészségügyi dolgozók alapimmunizálásáról szóló kormányrendelet, amely szerint minden olyan egészségügyi dolgozónak kötelező lesz az első két koronavírus elleni védőoltás felvétele, aki még nem kapta meg.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője közölte: a rendelet augusztus 15-én lép hatályba, és az egészségügyben dolgozóknak 15 napjuk van arra, hogy megkezdjék az oltási sort. A védőoltás felvétele minden még be nem oltott egészségügyi dolgozónak kötelező, így az alapellátásban, a járóbeteg-szakellátásban, a kórházakban, a mentőknél, a gyógyszerellátásban, a diagnosztikában foglalkoztatott egészségügyi dolgozóknak, a betegszállítóknak, és a magán egészségügyi szolgáltató által foglalkoztatott egészségügyi dolgozóknak is – részletezte Galgóczi Ágnes. Hozzátette: emellett az oltás kötelező mind az egészségügyi ellátást nyújtó szociális intézmények dolgozóinak, mind a szociális intézményekben egészségügyi ellátást nyújtó dolgozóknak is. Kiemelte, hogy a harmadik oltás felvétele számukra nem kötelező, de az emlékeztető oltás lehetősége előttük is nyitva áll.

A harmadik, emlékeztető oltással kapcsolatban a szakember elmondta, hogy ezt alapvetően azoknak ajánlják, akik a fertőzés szempontjából a kockázati csoportba tartoznak, tehát az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek.
Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint 7-8 ezer ember lehet, aki nem vette fel az oltást, közülük sokan fognak úgy dönteni, hogy nem is akarják, ez pedig súlyos betegellátási gondot eredményezhet egészen addig, amíg nem tudják őket pótolni. A Koronavírus Sajtóközponttól viszont azt közölték, elenyésző a szektorban azok száma, akik nem kérték az oltást.

MTI […]