Kósa Lajos: Elégtelenre vizsgázott az ellenzék jelöltállításból

Fotó MTI, Mónus Márton

Elégtelenre vizsgázott az ellenzék jelöltállításból – mondta a Fidesz-KDNP önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke. Kósa Lajos kifejtette: összesen 828 Fidesz-KDNP-s jelölt van a polgármesteri posztokra és 128 jelölt indul valamilyen ellenzéki formációban, emellett 387 jelölt élvezi a kormánypártok támogatását az októberi választásokon. A Fidesz-KDNP szándéka teljesült, és mintegy 8 millióan élnek olyan településeken, ahol lesznek kormánypárti jelöltek – mondta Kósa Lajos. Az ellenzék célja, hogy minden helyen egy jelöltet állítsanak a kormánypártokkal szemben, nem valósult meg, Budapesten csupán hat kerület lesz ilyen, a 23 megyei jogú város közül kettő, Hódmezővásárhely és Nyíregyháza, a megyei közgyűlési listáknál pedig kizárólag Komárom-Esztergom megye – emelte ki.

A DK úgy reagált, nem az ellenzéki összefogás omlott össze, hanem az Orbán Viktor által 2009-ben meghirdetett centrális erőtér – hangzott el szerdán az RTL Klub Híradójában. Ennek az a lényege, hogy a Fidesz mellett csak baloldali és jobboldali kispártok léteznek, ezért nem lehet leváltani. A DK szerint az ellenzéki összefogásnak köszönhetően a fővárosi kerületekben és vidéki településeken is megszorongathatják a Fideszt – hangzott el szerdán az RTL KLub Híradójában.

Az LMP-nek egyetlen megyei listája sincs – vette észre a 24.hu. A lap szerint ez azért is érdekes, mert például a Munkáspárt is össze tudott hozni két megyei listát. A 24.hu kérdésre, hogy miért alakult ez így, a párt sajtóosztálya a következőt válaszolta: „A Fidesz teljesen kiürítette a megyei önkormányzatokat, így fájó ütést ott nem lehet bevinni a NER-nek, ennek csupán az ellenzéken belüli politikai verseny szempontjából van jelentősége. Mi úgy döntöttünk, hogy ezen a választáson nem arra koncentráljuk az erőforrásainkat, hogy a többi ellenzéki párttal versenyezzünk, hanem hogy minél több várost foglaljunk vissza.”

MTI, 24.HU, RTL KLUB – ESTI HÍRADÓ