Korrupció gyanújával letartóztatott a rendőrség egy helyettes államtitkárt

Fotó Mészáros Diána

Felmentette az Agrárminisztérium Nagy János helyettes államtitkárt, miután a rendőrség korrupciógyanúval őrizetbe vette.

Az Agrárminisztérium rövid közleményt juttatott el az MTI-nek, melyben a következőket tudatják:

“A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást. Az ügy érintettje az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkára, Nagy János. Nagy István agrárminiszter a mai nappal kezdeményezi a helyettes államtitkár felmentését a tisztsége alól. A minisztérium mindenben segíti az Ügyészség munkáját.”

Korábban a rendőrség szintén az MTI-vel közölte, hogy korrupciós bűncselekmény gyanúja miatt vettek őrizetbe egy vezető beosztású minisztériumi tisztségviselőt, de ekkor még nem nevezték meg, hogy kiről van szó pontosan.

Keresztes Imre főügyész közleményében azt írta, hogy a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség 2020 nyarán egy vegyes gazdálkodási tevékenységet végző, állattenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó pályázati úton igénybe vehető állami támogatással új mezőgazdasági vállalkozás beindítását tervezte. A megalapozott gyanú szerint

A VÁLLALKOZÓ JOGTALAN ELŐNYT AJÁNLOTT AZÉRT, HOGY EGY MAGAS RANGÚ MINISZTÉRIUMI TISZTSÉGVISELŐ HIVATALI POZÍCIÓJÁBÓL FAKADÓ KAPCSOLATAINAK FELHASZNÁLÁSÁVAL SEGÍTSÉGET NYÚJTSON A BERUHÁZÁSHOZ SZÜKSÉGES PÁLYÁZAT SIKERES ELNYERÉSÉHEZ ÉS FÖLDTERÜLETEK MEGSZERZÉSÉHEZ.

A vállalkozó a hivatali befolyás érvényesítésével elnyerni tervezett több száz millió forintos – vissza nem térítendő – támogatás miatt várhatóan sikeres cégből 5 százalékos tulajdonrészt ajánlott a minisztériumi tisztségviselőnek.

A VEZETŐ BEOSZTÁSÚ HIVATALOS SZEMÉLY AZ AJÁNLATOT ELFOGADTA, ÉS AZ ÍGÉRT TULAJDONRÉSZT AZ ÚJONNAN ALAPÍTOTT MEZŐGAZDASÁGI VÁLLALKOZÁSBAN MEGSZEREZTE – ÍRTA A FŐÜGYÉSZ.

Forrás: portfolio.hu