Koronavírus: túl lehet a világ a legrosszabbon, Magyarország célegyenesbe kerül?

Fotó koronavirus.gov.hu

Újra 800 ezer alá csökkent az új koronavírusos megbetegedések száma világszerte, vagyis úgy tűnik, a világ túl van a mostani járványhullám csúcsán, azonban India helyzete továbbra is kritikus, miközben az olimpiának otthont adó Japánban terjed a járvány. Magyarországon a napi új fertőzöttek száma 905 fő, ami beleillik a járvány visszaszorulását mutató csökkenő trendbe. A pozitivitási ráta 6% alá csökkent, vagyis megközelítette a WHO 5%-os ajánlását. Ezen szint alatt lehetne arról beszélni, hogy kontroll alatt van a járvány.

Enyhítenek Montenegróban és Észak-Macedóniában

Montenegró eltörölte az éjszakai kijárási tilalmat, Észak-Macedónia pedig ismét engedélyezte a nyilvános eseményeket és megnyitotta a sportközpontokat szerdától a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős csökkenése miatt – jelentette a térség sajtója. Mindkét országban legalább 40 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma az utóbbi héten. A szkopjei kormány is rövidített a kijárási tilalmon, amely így már éjfél és 4 óra között van csak érvényben, a podgoricai kormány döntése értelmében pedig Montenegróban újraindítják a régiók közötti tömegközlekedést.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 1125-tel 702 451-re, Koszovóban 49-cel 105 880-ra, Észak-Macedóniában 171-gyel 154 222-re, Montenegróban 84-gyel 98 449-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 298-cal 201 092-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 18-cal 6594-re, Koszovóban hárommal 2212-re, Észak-Macedóniában 26-tal 5135-re, Montenegróban eggyel 1545-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 48-cal 8866-ra emelkedett.

Tajvanon nő a fertőzöttek száma

Caj Jing-ven tajvani elnök szerdán nyugalomra intette a lakosságot, miután a szigeten az eddigieknél több, 16 újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a nap folyamán. „A kihívás jelenleg is komoly. Kérem, legyenek éberek, és kövessék az iránymutatásokat. Meggyőződésem szerint képesek leszünk együtt felülemelkedni ezen a kihíváson” – mondta az elnök a Demokratikus Haladó Párt (DPP) székházában.

Csen Si-csung egészségügyi miniszter mindazonáltal úgy vélekedett:

az embereknek van okuk az aggodalomra.

Csen parlamenti felszólalásában „nagyon súlyosnak” írta le a helyzetet, egyúttal jelezte: a közeljövőben hármas szintűre emelhetik a készültségi szintet. Ennek értelmében legfeljebb ötre korlátoznák a beltéren, és tízre a kültéren gyülekezők számát, illetve elrendelnék a nem nélkülözhetetlen tevékenységet folytató üzletek bezárását. „A járvány megfékezésének legkisebb hibája esetén belépünk a hármas szintű készültségbe” – mondta.

A kormány a héten arra kérte a kórházakat, hogy különítsenek el elegendő számú kórtermet újabb fertőzöttek számára – közölte az egészségügyi miniszter, hozzátéve: jelenleg mintegy 3000 ágyat képesek rendelkezésre bocsátani e célból.

A tajvani kormány kedden bejelentette, hogy a nyilvános összejövetelek korlátozását tervezi, miután hat új fertőzöttnél nem derült ki egyértelműen, hogy miképpen fertőződött meg. Ez a jelenség szokatlannak számít a szigeten, ahol eddig sikerült szigorúan kordában tartani a járvány közösségen belüli terjedését.

A 23,6 millió lakosú Tajvanon eddig mindössze 1210 koronavírus-fertőzöttet és 12 halálos áldozatot regisztráltak. A járvány elején lezárták a sziget határainak nagy részét, egyúttal szigorú kontaktkutatást és karanténrendszert vezettek be, mindazonáltal lehetővé tették, hogy az élet viszonylag a normális kerékvágásban folytatódjon.

Koronavírus: már 3,3 millióan haltak bele a betegségbe

A világon 159 337 160 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 312 920, a gyógyultaké pedig 95 389 140 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli összesítése szerint.

Forrás: MTI, portfolio.hu