Koronavírus: szigoríthat az oltatlanokkal szemben Németország

Fotó origo.hu

A koronavírus-járvány emelkedő negyedik hulláma elleni védekezés erősítését sürgette a szövetségi kormánytól a német iparvállalatok szövetségének (BDI) vezetője. Angela Merkel kancellár egy zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson jelezte, hogy tovább kell szigorítani a védőoltással nem rendelkezőkre vonatkozó korlátozásokat. Szövetségi szintű jogszabályi alapra van szükség ahhoz, hogy a munkaadók tervezhető és hatékony intézkedésekkel védhessék az alkalmazottakat – nyilatkozta a BDI, az egyik legnagyobb német gazdasági érdekképviselet vezetője, Siegfried Russwurm. El kell érni, hogy a munkahelyeken is érvényesíthető legyen a járványügyi védekezés országszerte érvényes előírása, az úgynevezett 3G-szabály.

Ez a szabály – amelynek elnevezését a „beoltott, gyógyult vagy tesztelt személyek” (geimpfte, genesene oder getestete Personen) kifejezésből képezték – előírja, hogy csak az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltással rendelkezők, a fertőzésen igazoltan átesettek és a friss negatív vírusteszt leletet felmutató emberek vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken.

A BDI javaslata szerint lehetőséget kell adni a munkaadóknak, hogy kötelezővé tegyék a munkahelyeken a 3G-szabályt. Ehhez egységes jogi szabályozás kell, a politikusok tevékenysége viszont éppen az ellenkező irányba hat, hiszen hagyják kifutni a szövetségi kormány mozgásterét szélesítő kivételes jogrendet – fejtette ki az EU legnagyobb gazdaságának vezető munkaadói érdekképviseletének vezetője.

Nehogy úgy járjanak a politikusok, mint tavaly

Siegfried Russwurm szerint fenyeget a veszély, hogy „a politikusok elkövetik ugyanazt a hibát, mint tavaly ősszel, amikor elzárkóztak a hatékony központi intézkedések meghozatalától”. Ezért a közös kormányzásra készülő pártoknak – a szociáldemokratáknak (SPD), a Zöldeknek és a liberálisoknak (FDP) – gondoskodniuk kell arról, hogy a szövetségi parlament (Bundestag) a november 25-én kifutó kivételes jogrendet olyan előírásokkal váltsa fel, amelyek minden munkaadónak lehetővé teszik a 3G-szabály alkalmazását.

Az egyre erősebb negyedik hullám közepette helytelen lenne, ha a szövetségi kormány átruházná a járványügyi védekezés szervezésének felelősségét a tartományokra, mert így összehangolt válságkezelés helyett széttartó, tartományonként eltérő, és a munkaadók dolgát megnehezítő szabályozás alakulna ki – fogalmazott a BDI elnöke.

Merkel is szigorítana az oltatlanokkal szemben

A járvány negyedik hullámának erősödése az ügyvezető kormány vezetőjét, Angela Merkelt is aggasztja az N tv hírtelevízió beszámolója szerint. A leköszönő kancellár kedden Berlinben pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökségi ülésén elmondta, hogy az oltatlanokra vonatkozó, további szigorú korlátozások szükségesek a hullám megtöréséhez.

Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e a társadalom és a gazdaság legtöbb területét megbénító országos zárlat felújítása, Angela Merkel elmondta, hogy a zárlat csak az oltatlanokra vonatkozóan lehet „opció” – jelentette a megbeszélésről a Der Spiegel című hírmagazin online kiadása.

Tízezer fölött a napi új esetszám

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) keddi kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 10 813 fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez növekedés az egy héttel korábbi 10 473-hoz képest. Az új esetekkel együtt 4 618 021 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t a járvány tavaly kora tavaszi kezdete óta. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 81 halálesetet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 95 833-ra emelkedett Németországban – írta az MTI.

Forrás: napi.hu, Domokos Erika