Koronavírus: reagált az Evangélikus és a Református egyház a ma bejelentett rendkívüli intézkedésekre

Zalaszentmárton - Templom. - A kép forrása. termalonline.hu

Gyakoribb, kisebb létszámú istentiszteletek megtartását javasolja a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsa az evangélikus gyülekezeteknek. A Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának elnöksége pedig arra kéri a híveket, hogy száznál többen ne tartózkodjanak egy-egy istentiszteleten.

Az MTI-hez is eljuttatott, a koronavírus miatt rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet szerdai kormányzati kihirdetésére reagáló közleményben azt írták: azokban a gyülekezetekben, ahol az istentiszteleten résztvevők száma általában több mint 100, javasolják, hogy több, vasárnap több, kisebb létszámú istentiszteletet tartsanak, és sűrítsék a hétközi istentiszteleteket.

A böjti időszak erre különösen is lehetőséget kínál – tették hozzá.

Hangsúlyozták: az úrvacsorával kapcsolatban továbbra is kérik a higiéniai szabályok fokozott betartását.

Kitértek arra: az egyház országos honlapján hangzó és képes igehirdetéseket tesznek elérhetővé, és arra biztatják a gyülekezeteket, hogy közvetítsék online az istentiszteleteket.

“A jelenlegi nehéz helyzet indítson mindenkit kitartó imádságra és hitünk megélésére” – fűzték hozzá.

A református egyház korlátozza a hívek számát az istentiszteleteken

Azt kérik, hogy ahol száz hívet meghaladó istentiszteletre lehet számítani, akár több istentiszteletet is tartsanak vasárnap, hogy a létszám ne haladja meg az előírtat.

Az istentiszteletek között legalább félórás szellőztetési szünetet kell tartani – tették hozzá.

“Kérjük, ha tehetik, tartsanak hétközi, esti istentiszteleteket vasárnapi liturgiával, ezzel segítve, hogy minden gyülekezeti tag eljuthasson istentiszteletre”

– fogalmaztak.

Azt is kérik, hogy azok a gyülekezetek, amelyek online közvetítik istentiszteleteiket, küldjék el a közvetítés linkjét a kommunikacio@reformatus.hu e-mail címre. A linket közzéteszik az egyház hivatalos honlapján, a www.reformatus.hu oldalon, így “akik kényszerűségből otthon maradnak”, a közvetítés útján bekapcsolódhatnak “az istentiszteleti közösségbe”.

Hozzátették: “kérjük a nagyvárosi gyülekezetek lelkipásztorait, hogy amennyiben szükséges, egyeztessenek egymással, tájékoztassák a gyülekezeti tagokat, hogy a létszámkorlátozásra való tekintettel mely szomszédos gyülekezet istentiszteleteit látogathatják átmenetileg.”

atv.hu/MTI