Koronavírus: ötből már négy magyar oltást akar

Fotó MTI, Czeglédi Zsolt

Újabb csúcsot döntött meg az oltási hajlandóság a magyarok körében, immár csak 18 százalékuk utasítja el a vakcinát – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Az utóbbi hetekben kitartóan emelkedik azok aránya Magyarországon, akik hajlandóak beoltatni magukat a koronavírus ellen – olvasható ki a KSH legújabb, immár huszonegyedszer elkészített felméréséből. Bár még mindig magas a bizonytalanok aránya, de hétről hétre egyre többen gondolják úgy, beoltatnák magukat.

Míg a 2020. november 30-val kezdődő héten csak a magyarok 14,9 százaléka volt biztos benne, hogy beoltatná magát, ez az arány – néhány kis megtorpanást leszámítva – fokozatosan emelkedett, a mérés huszadik hetében (a 2021. április 12-ével kezdődő héten) már 61,7 százalék volt, majd a következő héten (a 2021. április 19-ével kezdődő héten) 64,8 százalékra nőtt, azaz immár ötből három megkérdezett hajlik erre – ez abszolút csúcsot jelent.

Továbbra is a koronavírus-járvány miatt leginkább veszélyeztetettnek számító 64 év felettiek (88,1 százalék) tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat vagy már meg is kapták az első oltást, emellett a felsőfokú végzettségűek körében magas az arány (82,4 százalék). A fiatalok (30 év alattiak) és a legfeljebb alapfokú végzettségűek a legelutasítóbbak (43, illetve 48 százalék).

Az április 12-ével kezdődő héten a válaszadók 18,8 százaléka volt elutasító az oltással kapcsolatban, szemben az első héten mért 36 százalékkal, a friss megkérdezés pedig még alacsonyabb, kereken 18 százalékos elutasítási arányt hozott – ez az eddigi második legalacsonyabb érték. Az oltási hajlandóság javulásában minden bizonnyal szerepet játszik a tájékoztatás erősödése, a vakcina tényleges beérkezése és az oltási program alakulása – állapították meg a statisztikusok.

Eközben a feltett kérdésre (Tervezi-e, hogy beoltatja magát?) a “talán” választ adók aránya több héten át stabilan, 28-31 százalék között mozgott, majd február közepe óta csökken, legutóbb már csupán 14,7 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy az igenek és a talánok együttes aránya ezen a héten immár megközelíti a teljes népesség négyötödét, mivel jelenleg 79,5 százaléknál jár – azaz ötből négy ember hajlik erre.

A Nem tudja/Nem kíván válaszolni arány pedig igen alacsony, 5,8 százaléknál jár – ez látványos csökkenés az első heti 21,2 százalékhoz képest, illetve 1,1 százalékponttal kisebb az egy héttel korábbinál is.

A KSH friss felmérése szerint az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek 86 százalékát a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 82 százalékát az oltással kapcsolatosan sajtóban, médiában megjelenő hírek, 82 százalékát a kormányzati kommunikáció, valamint 67 százalékát a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják – ugyanakkor a válaszadók fele (56 százaléka) egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét – derül ki a KSH adataiból.

Forrás: napi.hu, Domokos László