Koronavírus Magyarországon: megérkezett a pénteki jelentés

Fotó Stringer, Reuters

52 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 5098 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 611 fő, 3681-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 806 fő. Az aktív fertőzöttek 34%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 43%-a budapesti. 58 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.

A legfrissebb statisztikák szerint 52 új koronavírus-fertőzött van Magyarországon, ilyen magas új esetszámra május közepe óta nem volt példa. Az elmúlt napokban már emelkedést láthattunk az esetszámokban, nem volt ritka a negyven körüli, vagy annál is magasabb érték. Ezzel együtt továbbra is azt mondhatjuk, hogy Magyarországon nincs komoly járványhelyzet, ugyanakkor ahhoz, hogy ez így maradjon, a jelenlegi enyhe szabályok fegyelmezett betartása szükséges.

Az új esetek emelkedése látszik az összes eset járványgörbéjén is, míg június elején a  görbe ellaposodott, és érdemi emelkedést nem láttunk rajta, addig július közepétől már ismét pozitív meredekségűvé vált.

Az aktív esetek száma ezúttal is nőt, azaz többen betegedtek meg egy nap alatt, mint ahányan meggyógyultak. Jelenleg 806 aktív beteg van Magyarországon, akik vagy kórházi ellátásban részesülnek, vagy házi karanténban vannak, veszélyt a még feltáratlan betegek jelentenek. Ki kell emelni azt is, hogy a rég nem látott 52 új esetszám miatt az aktív koronavírusos esetek száma elkezdett meredekebben emelkedni Magyarországon.

Elhunyt két idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 611 fő, 3681-en pedig már meggyógyultak – írja a koronavírus.gov.hu tájékoztatójában. Az aktív fertőzöttek 34%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 43%-a budapesti. 58 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.

A legfrissebb koronavírus-térkép tanúsága szerint Budapesten 17, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 8, Pest megyében 6, Veszprém, Győr-Moson-Sopron megyében 4-4, Nógrád és Hajdú-Bihar megyében 3-3, Baranya megyében 2, míg Fejér, Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Bács-Kiskun megyében 1-1 fővel nőtt a fertőzöttek száma.

A hivatalos tájékoztató portál felhívta a figyelmet arra is, hogy a járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Az a cél, hogy a vírust a határon kívül tartsuk és a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljük. Ezzel kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta pénteken, hogy

A KORONAVÍRUS-FERTŐZÉS BEHURCOLÁSA JELENTI A LEGNAGYOBB VESZÉLYT MOST MAGYARORSZÁGRA, NAGYOBBAT, MINT EDDIG BÁRMIKOR, ÉS EZÉRT SZÜKSÉG LEHET SZIGORÚBB HATÁRÁTLÉPÉSI SZABÁLYOKRA.

Éppen ezért arra kérte a lakosságot, hogy a déli országokba szeptember elseje után ne foglaljanak utazást. Elmondta azt is, hogy szeptember közepén új növekedést támogató gazdaságpolitikai intézkedéscsomag jön.

Forrás: portfolio.hu