Koronavírus Magyarországon: fontos figyelmeztetés érkezett

(Photo by Igor Golovniov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

A vasárnapi adatközlés szerint Magyarországon új csúcson van a napi fertőzöttszám és a halottak száma. Kemenesi Gábor víruskutató szerint nem állítható, hogy csökkenne a járvány terjedése, ezért fokozott óvatosságot kért mindenkitől.

A hétezret közelíti a napi esetszám, 156-an pedig meghaltak az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány következtében Magyarországon. A számok a járvány erősödő terjedését sugallják – írtuk vasárnap reggeli cikkünkben a legújabb adatok megjelenése kapcsán.

A friss adatok mellett nem ment el szó nélkül Kemenesi Gábor biológus sem, aki rövid Facebook-posztjában értékelte az adatokat és annak következményeit.

Utoljára amikor a napi mintavételek száma 16 ezer körül mozgott, a pozitív tesztek aránya 15-17% volt. A mai napon ez, ugyanennyi vizsgálati mintavétel mellett átlépte a 40%-ot! – fogalmaz a szakember, majd hozzáteszi:

új rekord született tehát, amely hatalmas felkiáltójelet fest mindenki számára.

Úgy véli, hogy „sajnos ez alapján nem állítható, hogy csökkenne a járvány terjedése, éppen ellenkezőleg”. Ezért mindenkit arra kér, hogy

  • kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást
  • alkalmak és időtartam számát is csökkentsük a közösségbe járás (pl: bevásárlás) tekintetében
  • Maszk, távolság, kézmosás
  • követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést

„Tegyünk egymásért, tegyünk a kórházakért, az egészségügyi dolgozóinkért, embertásainkért, a munkahelyekért, a gazdaságért és magunkért is. Ne hagyjuk terjedni a vírust, mert mindezt egyszerre veszélyezteti” – zárja posztját.

Forrás: portfolio.hu