Koronavírus: az olasz és a francia gazdaságot üti meg leginkább a második hullám

Fotó: wikipedia.org

A mobilitási adatok alapján Európa gazdasága nem szenvedi meg annyira a második hullámban hozott lezárásokat, mint a tavaszi, első lezárásokat. A két legnagyobb visszaesést Olaszország és Franciaország produkálhatja a negyedik negyedévben.

Az európai országok az őszi hullámban is szigorú lezárásokat rendeltek el, hogy visszaszorítsák a koronavírus járvány terjedését, visszaszorítsák a lakossági mobilitást. A Google és az Apple térképes applikációinak adataiból nagyjából pontosan látni lehet, hogy az utóbbi mennyire szorult vissza. A francia statisztikai hivatal összefüggést talált az otthonmaradás és a gazdasági visszaesés mértéke között.

EZ ALAPJÁN AZT MONDHATJUK, HOGY A MÁSODIK HULLÁMBAN A FRANCIA ÉS AZ OLASZ GAZDASÁG SZENVEDI EL A LEGNAGYOBB VISSZAESÉST.

Franciaország Európában az első ország volt, amelyik október 30-án közel teljes lezárást rendelt el, a szigorú intézkedések így érthető módon visszavetik a lakosság mobilitását és a gazdaságot. Spanyolországban és Németországban viszont várhatóan kisebb lesz az intézkedések gazdasági hatása.

Az első hullámban látott mobilitáscsökkenés nem jellemző a második hullámra, így a gazdasági károk sem lesznek olyan nagy mértékűek. Általánosságban úgy tűnik, hogy a második hullámban a lakosság mobilitása a májusi szintre esett vissza.

Forrás: Reuters, portfolio.hu