Környezetvédelmi oktatók tanácskoztak a Cifrapalotában

Fotó: hiros.hu

Tizedik alkalommal rendezte meg a Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Környezettudományi Szakosztálya az Egyetemek, Főiskolák Környezetvédelmi Oktatóinak Országos Tanácskozását. A kétnapos szakmai konferenciának ezúttal a Cifrapalota adott otthont.

Prof. Dr. Fekete Jenő György, a Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Környezettudományi Szakosztályának elnöke Áder János köztársasági elnök levelét olvasta fel az Egyetemek, Főiskolák Környezetvédelmi Oktatóinak X. Országos Tanácskozásán. 15-20 év áll rendelkezésünkre, hogy fenntarthatóvá tegyük az emberi tevékenységet a Földön – áll a levélben. Ehhez a humán tőkébe és mindenekelőtt az oktatásba kell fektetni, hiszen a fiatalság fogékony az új szelekre, jelentős részben az ő  kezükben a jövő.

– Amikor 10 évvel ezelőtt megalapítottuk ezt a konferenciát, azt tűztük ki célul, hogy elsősorban az egyetemeken oktató környezetvédelmi szakemberek kapjanak egy olyan szakmai támogatást, amivel a legújabb technikákat, technológiákat tudják a hallgatókkal ismertetni – hangsúlyozta Dr. Fekete Jenő György előadásában.

Később a kezdeti célt kiterjesztették a környezetvédelem valamennyi szakterületére. Általánosabb – mérnöketikai, környezeti etikai, gazdasági és jogi – kérdéseket vonultattak fel az első nap előadásai. Holnap pedig szorosabb értelemben véve szakmai témákban mélyedhetnek el az oktatók.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, üdvözlő szavaiban városfejlesztési célként utalt a fenntartható fejlődésre.

A polgármester azt is elárulta, hogy a közeljövőben a megyei jogú városok vezetői találkoznak a köztársasági elnökkel, hogy klímavédelmi akcióterveket, fejlesztési javaslatokat dolgozzanak ki.

(hiros.hu)