Környezettudatosabb évek jönnek Európában

A kép forrása: wwf.hu

Az unió megerősíti a környezetvédelmi programjának 2021 utáni támogatását. Ideiglenes megállapodást ért el az Európai Parlament (EP) és az Európai Unió (EU) Környezetvédelmi Tanácsa az unió LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai program finanszírozásának tekintetében, amely az unió következő, 2021-2027-re szóló, hosszú távú költségvetésének részét képezi – közölte az Európai Bizottság (EB) szerdán.

A kép forrása: hatterkeptar.hu

Mint közölték, a finanszírozás elsősorban a környezetvédelemre és az éghajlatváltozás mérséklésére koncentrál azáltal, hogy az energiahatékonyság fokozásával és a megújulóenergia-használat arányának növelésével támogatja a tiszta energiákra való áttérést. A program lesz az egyik olyan eszköz, amely lehetővé teszi az unió számára éghajlat-politikai célkitűzéseinek megvalósítását és az arra irányuló törekvést, hogy az Európai Unió 2050-re klíma-semlegessé váljon.

A kép forrása: csaladinet.hu

A 2021-től érvényes költségvetésből a jelenlegi javaslat szerint az unió a környezetvédelem és az éghajlatváltozás elleni fellépések támogatására LIFE-programja keretében 5,4 milliárd eurót szándékozik biztosítani. Ez 1,9 milliárd euróval több a 2020-ig érvényes költségvetéshez képest. Az új – 2021 után érvényes – LIFE program fő elemei között van a körforgásos gazdaságra való átállás támogatása és az éghajlatváltozás fokozottabb mérséklése, a víz és a levegő minőségének védelme és javítása, valamint az EU 2030-ig szóló éghajlat- és energiapolitikai keretének végrehajtása. A fentieken túlmenően az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás alapján vállalt kötelezettségeket is teljesíteni fogja az unió.

 

Száz háztartást ellátó kisvízi erőmű Szentgotthárdon. – A kép forrása: wattmester.blogstar.hu

Nagyobb hangsúlyt kap a tiszta energiákra való áttérés támogatása, amelynek keretében egy új alprogram fogja ösztönözni az energiahatékonyságra és a megújuló energiákra irányuló beruházásokat és támogató tevékenységeket, különösen azokban az ágazatokban és Európa azon régióiban, amelyek mindeddig késlekedtek a tiszta energiákra való átállással. Ezek mellett a természet és biológiai sokféleség is nagyobb hangsúlyt kap. Az úgynevezett „stratégiai természeti projektek” valamennyi tagállam esetében célirányosan arra törekednek majd, hogy a természetvédelemmel és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos szakpolitikai célok más szakpolitikákban és finanszírozási programokban, így például a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés terén is érvényre jussanak. A megállapodást ezt követően az EP egészének és az EU Tanácsának is jóvá kell hagynia. (Forrás: agrotrend.hu/MTI)

Erdőrészlet a Szombathelyi Erdő- és Fagazdaságban. – A kép forrása: szherdeszet.hu