Környezet és éghajlatváltozás – Az EU jogszabályainak összefoglalása

Fotó eur-lex.europa.eu

Az Európai Unió évtizedek során kifejlesztett környezetvédelmi előírásai a világ legszigorúbb szabályozásai közé tartoznak. A környezetvédelmi politika támogatja az uniós gazdaságot a környezetbarátabbá válásban, védi Európa természeti erőforrásait, valamint óvja az EU-ban élők egészségét és jóllétét.

A környezetminőség kiemelt fontosságú egészségünk, gazdaságunk és jóllétünk szempontjából. Számos súlyos kihívással kell azonban szembenéznie, nem utolsósorban az éghajlatváltozással, a fenntarthatatlan fogyasztással és termeléssel, valamint a szennyezés különböző formáival.

Az uniós környezetvédelmi politikák és jogszabályok védik a természetes élőhelyeket, biztosítják a tiszta levegőt és vizet, illetve a hulladék megfelelő ártalmatlanítását, javítják a mérgező vegyi anyagokkal kapcsolatos ismereteket, valamint támogatják a vállalkozásokat a fenntartható gazdaság irányába történő elmozdulásban.

Az éghajlatváltozás tekintetében az EU éghajlat-változási szakpolitikákat és stratégiákat alakít ki és hajt végre, vezető szerepet töltve be az éghajlattal kapcsolatos nemzetközi tárgyalásokon. Az Unió elkötelezett a Párizsi Megállapodás sikeres végrehajtása és az uniós kibocsátás-kereskedelmi rendszer végrehajtásának biztosítása mellett. Ebben a tekintetben az uniós országok megállapodtak abban, hogy különböző célkitűzéseknek felelnek meg az elkövetkező években. Az EU annak biztosítására törekszik, hogy az éghajlattal kapcsolatos szempontokat a többi szakpolitikai terület (pl. szállítás és energia) is figyelembe vegye, valamint elősegíti a karbonszegény technológiákat és az alkalmazkodási intézkedéseket.

Az EU környezetvédelmi politikája az Európai Unió működéséről szóló szerződés 11. és 191–193. cikkein alapul. A Szerződés 191. cikke szerint az éghajlatváltozás elleni küzdelem az EU környezetvédelmi politikájának egyik kifejezett célja. A fenntartható fejlődés átfogó célkitűzés az Európai Unió számára, amely „a környezet minőségének magas szintű védelme és javítása” mellett kötelezte el magát (az Európai Unióról szóló szerződés 3. cikke). Forrás: eur-lex.europa.eu

A Zöldáramlat Alapítvány folyamatosan azért dolgozik, hogy a környezet és éghajlatváltozás területén Magyarország mennél jobban megfeleljen az előttünk álló kihívásoknak. Konferenciákkal, honlapunkon adott ismertetőkkel arra törekszünk, hogy a magyar társadalom lehető legnagyobb része fogadja el, hogy a környezetvédelem és az ésszerű gazdálkodás összhangja megteremthető.

Kékesi Márton