Kormányzati segítséget remél Békéscsaba a leégett István-malom felújítására

Fotó forrása: Hanó Miklós Facebook oldala

Kormányzati segítségre számít Békéscsaba és térsége fideszes országgyűlési képviselője a leégett békéscsabai Istvánmalom esetleges felújítása esetén. Herczeg Tamás tegnap rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte: felvette a kapcsolatot Takács Árpáddal, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezetőjével.

 Később kezdődhet meg a kárfelmérés a leégett malomban, egyelőre senki, még a tűzoltók sem léphetnek be az épületbe – közölte a megyeszékhely polgármestere szerdán sajtótájékoztatón. Szarvas Péter független polgármester elmondta: a malom épülete helyi védelem alatt áll, vagyis a békéscsabai képviselő-testületnek megfelelő kompetenciája van az ingatlan további sorsát illetően. A leégett malom tulajdonosai mindent elkövetnek annak érdekében, hogy „a város legszebb, ikonikus épülete ismét eredeti állapotában pompázzon” – közölte az épületet tulajdonló István Malom Kft. képviselője szerdán, a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján. Hégely Sándor elmondta, hogy komoly terveik voltak az épület hasznosítására. Közölte: a napot építész szakemberekkel történtkonzultációkkal töltötte, és végig arról tárgyaltak, hogyan lehetne újjáépíteni a malmot. Az Index eközben arról cikkez, hogy „Fidesz-közeli milliárdosok” tervei égtek porrá Békéscsabán. Az István Malom Kft. két emberé: Barkász Sándor milliárdosé, akit a HVG szerint gyakran neveznek a „békési Mészáros Lőrincként”, valamint Hégely Sándor, békéscsabai vállalkozóé, aki többek között a Csabai Kolbászfesztivál igazgatója, a Csaba Autóház és a Csabai Rendezvényszervező Kft. tulajdonosa. (Forrás: MTI)

 

A Békéscsabaiak múltjuk szerves részének tekintik az István-malmot

Fotó forrása: Hanó Mikéós Facebook oldala

Hanó Miklós, a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének a tagja, a Polgári Kisgazdák Békés megyei szervezetének az elnöke, Békéscsaba Megyei jogú Város alpolgármestere: szívszorongató, szörnyű veszteség érte városunkat!

A 150 éve épült, a város ikonikus épületét, az István Malmot tűzvész pusztította el, óriási veszteség ez mindannyiunknak! : „Köszönet a tűzoltóknak áldozatos munkájukért, köszönet hogy megvédték a kórházat, sajnos a malom lángjaival nem lehetett eredményesen megküzdeni. A rettenetes anyagi kár ellenére, legalább személyi sérülés nem történt. A katasztrófa helyszínén megtapasztalva a városunkat ért veszteséget, alpolgármesterként kezdeményeztem, még a héten megtartandó soron kívüli közgyűlés összehívását, megvizsgálandó, milyen módon tud a városvezetés a károk elhárítása érdekében cselekedni.

Békéscsabán az emberek szeretik az István-malom épületét, amely az elődeik szorgalmas munkáját dicséri. Abban most csak reménykedni lehet, hogy a város egyszer visszakapja a sajnálatosan leégett malom-épületet, hiszen jó lenne ezzel is őrizni lehetne a békéscsabai emberek munkájának látható emlékeit”. (KPE)