Kormánytagként nem, pártelnökként viszont lesz befolyásom a 2022. utáni kormány munkájára

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Mi láttunk már olyan rendszert, ahol nem a kormányfő, hanem a pártelnök dirigált. (kpe)

Pártelnökként igen, kormánytagként viszont nem lesz befolyása a 2022 utáni kormány munkájára – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke az ATV Egyenes beszéd hétfői műsorában, kiemelve: pártja ennek a kormánynak fontos része lesz. Hozzátette: olyan kormányfő-jelöltet keresnek, aki képes integrálni a DK-tól a Momentumon át a Jobbikig az ellenzéket.

Gyurcsány biztos abban, hogy pártja képes lesz együtt kormányozni a Jobbikkal, rámutatott: el tudja fogadni, hogy Trianon sokaknak igazodási pont, de elvárja, hogy ellenfelei vegyék tudomásul, hogy mások viszont a jövőbe tekintenek, emellett azt is elvárja, hogy ne tartsák őt hazaárulónak azért, mert más gondol az adópolitikáról. Ha ez így lenne, nem lenne különösebb baja sem Orbán Viktorral, se mással – jelentette ki a DK elnöke.
Az ATV Híradója beszámolt az ellenzéki pártok reakciójáról Gyurcsány Ferenc DK-elnök évértékelő beszédére, melyben a pártvezető úgy fogalmazott: nem a listák száma, hanem a közös kormányzás felelőssége számít. Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke azt mondta: a 2022-es győzelemhez három dolgoznak kell teljesülnie: a teljes összefogásnak, a közös miniszterelnökjelölt-állításnak, valamint annak, hogy egy körzetben egy jelölt áll szemben a fideszes jelölttel. Jakab Péter, a Jobbik elnöke szerint az egy jelölt és a két lista koncepciója lehet az, amely maximalizálni tudja a szavazójat az egyéni körzetekben, és egy közös MSZP-DK, valamint egy közös Jobbik-LMP-Momentum listát említett meg. Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja azt nyilatkozta: mindez függ attól, hogy változik-e a választási rendszer, ám ők vállalják, hogy a választókerületekben egy az egy ellen indulnak majd a jelöltek.
ATV.HU, ATV ESTI HÍRADÓ