Kormányszóvivő: Brüsszel állásfoglalása újabb beismerő vallomás

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az Európai Bizottság (EB) válaszol a magyar kormány Brüsszellel kapcsolatos kampányára, ugyanis egyetért azzal, hogy a polgároknak joguk van tudni, hogy mit tesz az Európai Unió – közölte Mina Andreeva csütörtökön. Az uniós bizottság egyik szóvivője a szokásos déli brüsszeli sajtótájékoztatón kiemelte: az EB azt gondolja, hogy az emberek „tényeket érdemelnek, nem fikciót”. A magyar kampány elferdíti az igazságot – hangoztatta a szóvivő. A testület szerint a „kormány állításai rossz esetben tényszerűen helytelenek, és a legjobb esetben is erősen megtévesztők. Soros Györgyhöz pedig az egésznek semmi köze.”

Hollik István kormányszóvivő sajtótájékoztatóján az EB csütörtöki állásfoglalását úgy kommentálta: az EB reakciója „újabb beismerő vallomással ér fel”. Kifejtette: a testület ismét megerősítette a betelepítésre vonatkozó terveket. Hollik István kérdésre válaszolva megerősítette: Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Balog Zoltán, a Fidesz pártalapítványának elnöke Berlinben járt. Tájékoztatása szerint a német CDU új elnökével a német-magyar viszonyról tárgyaltak, az apropót a páneurópai piknik közelgő évfordulója, valamint a CDU új elnökének beiktatása adta. Hosszú, jó hangulatú megbeszélések voltak – jegyezte meg Hollik István. Gulyás Gergely az atv.hu érdeklődésére csütörtökön ugyancsak megerősítette a keddi berlini találkozó tényét a CDU elnökével, Annegret Kramp-Karrenbauerrel. A miniszter tudatta: mint a Fidesz alelnöke és Balog Zoltán, a Fidesz partalapítványának az elnöke „kedden délután több mint egy órás konstruktív megbeszélést folytatott a CDU elnökével Berlinben. A találkozón pártközi együttműködésről, a magyar-német kapcsolatokról, az Európa előtt álló közös feladatokról volt szó.” A Népszava információi szerint Berlini tárgyalásai után a kancelláriaminiszter csütörtökön Bécsben tárgyalt az osztrák politikai élet vezetőivel, és este még az operabál is szerepelt a miniszter programjában. A lap szerint Gulyás Gergely ausztriai tárgyalásai annak a „tűzoltó akciónak” a részét képezik, melynek keretében Balog Zoltán volt Emmiminiszterrel a hét elején „titokban” Berlinben is járt.

Az Origo arról számol be: a Südwest Presse cikke szerint a német kormánypárt stuttgarti vezetői szívesen találkoznak pénteken Szijjártó Péterrel, és a CDU-s politikusok nem a magyar kormányt kritizálják, hanem a „szélsőségesen bevándorláspárti” tartományi miniszterelnököt, Winfried Kretschmannt nevezik bolondnak, amiért nem tárgyal a magyar tárcavezetővel. Diplomáciai források szerint Wolfgang Reinhart, a CDU tartományi frakcióvezetője és Claus Paal CDU-s tartományi képviselő személyesen fogadják majd Szijjártó Pétert a stuttgarti repülőtéren – közli az Origo. „A CDU–frakció nem hagyja, hogy a magyar féllel megszakadjon a párbeszéd” – szögezte le Reinhart.

A Politico csütörtök esti híre alapján három párt a Néppárton belül – a belgiumi CD&V és cdH, valamint a luxemburgi CSV – levelet írt Joseph Daulnak, az Európai Néppárt elnökének, hogy zárja ki a Fideszt; az utolsó csepp a pohárban a lap szerint a Juncker és Soros elleni plakátkampány.

A Népszava arról ír: egy háttérbeszélgetésen elhangzottak szerint a magyar kabinet konkrét ügyekben még mindig kifejezetten konstruktívan működik együtt az Európai Bizottsággal. Egy „bizottsági forrás” arról számolt be, hogy a kabinet fejezetten konstruktív volt az EU-Arab Liga csúcstalálkozóján is, és aktívan részt vett a zárónyilatkozat megszövegezésében – közli a lap.

Az MSZP az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatát követeli, mert a párt szerint a kormány közpénzből a Fidesz EP-választási kampányát támogatja. Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, Szijjártó Péter a héten egy televíziós műsorban azt mondta, kampány van, ezért a kormány plakátokkal kampányol. Csak azt felejti el a kabinet, hogy a kampányban nem ő, hanem a pártok kampányolnak – mutatott rá Ujhelyi. „Az ÁSZ felszólítja a Magyar Szocialista Pártot, hogy ne használja kampánycéljaira a független Állami Számvevőszéket” – közölte az ÁSZ. A DK a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) fordul, mert úgy értékeli, a kormány tiltott kampányt folytat – közölte sajtótájékoztatóján Molnár Csaba, az ellenzéki párt ügyvezető alelnöke, kiemelve: a külgazdasági és külügyminiszter a BBC-nek adott interjúban bevallotta, hogy az állam az adófizetők pénzéből kampányol a Fidesznek. ORIGO.HU, HVG.HU, 444.HU, ATV.HU, NEPSZAVA.HU, MTI