Kormányinfó

MTI/Szigetváry Zsolt

A kormány hétközi ülését követően csütörtök délre hirdette meg a Kormányinfót a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A kancelláriaminiszter társa a tájékoztatón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Tartson velünk!

Hogy értékelik a finn- és svédországi tárgyalásokat?

Gulyás Gergely: még meg kell várni a delegációk beszámolóját. A kormány támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását. A párbeszéd azt is szolgálja, hogy a teljesen abnormális helyzet változzon meg.

https://ecb165e80f898497acef08c88ebd2763.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html Gyermekvédelem – Mikor lehet eredmény?

Gulyás Gergely: bírósági döntés a jövő évben lehet.

Hogyan tervezi a kormány a tanárbéremelést?

Gulyás Gergely: nagy lépést szeretnénk tenni. Támaszkodnánk Brüsszelre is, ha ott a magyar baloldal nem tenne meg mindent a magyar érdekek ellen. Január elsejétől emeltünk 10 százalékot, de 22 hónap alatt szeretnénk elérni, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékáig emelkedjenek a fizetések. A megállapodáshoz az kell, hogy Dobrev Kláráék ne blokkolják a pénzeket. A kormány egy önálló jogviszonyt szeretne a tanárok számára. Abban bízunk, hogy a szakszervezetek is képesek lesznek arra, hogy a kormánnyal együttműködnek. Ha nem is mind. A kormány kötelezettségvállalása 8-900 milliárdos, ami folyamatosan nőni fog. Az EU átmeneti segítségére mindenképpen számítunk, mivel sokkal több pedagógus van, mint orvos… a magyar baloldal a tanárok hátába szurkálja a kést.

Gyermekvédelem – ellenkeresetet nyújtott be a kormány

Gulyás Gergely: keresetet indítottak a kormánnyal szemben, a magyar kormány ellenkeresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságánál. A magyar érdekek kell súllyal kell, hogy érvényesüljenek. Kitartunk amellett a meggyőződésünk mellett, hogy az oktatás nemzeti hatáskörbe tartozik, a gyermeket nevelni pedig a szülő jogosultsága. Érdemes ezt a vitát megvívni.

Baross Gábor Program – kiterjesztve

Gulyás Gergely: az eddigi 300 milliárdos keret 1000 milliárd forintra emelkedett forint- és euróalapon. Az eurókamat 3-3,5 százalék, a forintkamat 6-6,5 százalék.

Árstopok

Gulyás Gergely: a kormány fenntartja a 350 ezer családot érintő kamatstopot, de az árstopokat is.

A baloldal…

Gulyás Gergely: …továbbra is támogatja a szankciókat, és belesodorná a magyarokat a háborúba, de a kormány ellenáll ennek. A baloldal nem tanult abból, amit az emberek akarnak. Az inflációban évtizedes rekordok dőltek meg a tengerentúlon és mindenütt a világon. Magyarország közel van a háborúhoz, a magyar energiakitettsége pedig lényegesen nagyobb, ezért nagyobb nálunk a probléma. Választ kell találni arra, hogy mi az infláció oka, döntő hányada külső ok: háború, szankciók, megemelkedett energiaárak. Még a kormánnyal nem szimpatizáló orgánumok is elismerik ezt. Két feladat van: csökkenteni kell az inflációt különböző intézkedésekkel, illetve a családokat, a nyugdíjasokat és a kis-közepes vállalkozásokat meg kell védeni. (Ezt követően a korábban már ismertetett védelmi és szociális intézkedéseket sorolta fel a kancelláriaminiszter.)

Estig tartott…

Gulyás Gergely: …a kormányülés szerdán. A kormány támogatja a Fidesz-KDNP frakciók határozati javaslatát, a kormány elhúzódó háborúval számol, a gáztárolók töltöttsége magasan van, a feltöltés időszakában azonban az árak emelkedni fognak, ezért mielőbbi fegyverszünetre és béketárgyalásokra van szükség. A magyar kormány elítéli az orosz agressziót és humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/belfold/2023/03/09/kormanyinfo-most-tesz-rendkivuli-bejelenteseket-gulyas-gergely