Kormányinfó – Pünkösdre érjük el az ötmillió oltottat, utána jönnek az újabb enyhítések

MTI/Szigetváry Zsolt

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy a pünkösdi hétvégén, valószínűleg vasárnap érjük el az ötmillió oltottat. Az ehhez kötött részletes intézkedéseket Orbán Viktor péntek reggel ismerteti.

Később elfogadhatnak egy olyan „kivezető törvényt”, amely tartalmazni fogja azokat a szabályokat, amelyeket a veszélyhelyzet megszűnése után is fenntartanának, ilyen például a hitelmoratórium.

A kancelláriaminiszter bejelentette, hogy

  • az ingyenes parkolás kedden megszűnik,
  • a hitelmoratórium augusztus 31-ig a jelenlegi szabályok mellett marad, de később is hosszabbíthatnak.

Gulyás Gergely azt is közölte, hogy Magyarország a közös uniós vakcinabeszerzés következő fejezetében nem kíván részt venni, mert összesen több mint tízmillió nyugati vakcina fog hazánk rendelkezésére állni, és 2022 második felétől Debrecenben magyar oltóanyag előállítására is képesek leszünk.

Egyelőre Szputnyik V-ből sem rendelnek újra, mert több vakcina áll rendelkezésre, mint amennyire szükség van. Az oltási program ötmillió felett egyébként is lelassul, de talán a hatmillió oltottig el tudunk jutni. Azok is megkaphatják a vakcinát, akik kevesebb mint három hónapja fertőződtek meg és estek át a koronavíruson.

A védettségi applikáció tartalmazni fogja a második oltás dátumát is, és a határátlépéskor történő elfogadása érdekében módosíthatják a vonatkozó rendeletet, erről egyeztetnek a környező országokkal is.

A védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról kötött kétoldalú megállapodásokat azért is fontosnak nevezte, mert egyelőre még nincs döntés az egységes európai vakcinaigazolványról.

Gulyás Gergely az Index kérdésére elmondta, hogy a 12 év alattiak oltásáról egyelőre nem született döntés, de a 12 és 16 év közötti fiatalok esetében ezt mérlegeli az operatív törzs. A miniszter azt is elmondta, hogy Magyarországon egyelőre nem azonosították a koronavírus indiai variánsát.

Forrás: index.hu