Kormányinfó – Mikor érjük el az ötmillió beoltottat? Mikor jöhetnek az újraindítás újabb lépései?

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

A mostani számítások szerint a pünkösd utáni héten éri el Magyarország az ötmillió első oltást, ezért a kormány a jövő heti ülésén a korlátozó intézkedések további enyhítéséről tárgyal – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely bejelentette azt is, hogy a külföldön élő magyar állampolgárok is kaphatnak védettségi igazolványt, és az oltások számától függetlenül május 28-tól megtarthatók a lakodalmak. A miniszter elmondta, terveik szerint minden magyar állampolgár, aki külföldön, azaz az Európai Unió, az OECD, vagy a NATO tagállamában, továbbá Oroszországban és Kínában kapott oltást, az igazolások kormányhivatali bemutatása után kaphat magyar védettségi igazolványt.

Az oltások száma közelít az ötmillióhoz, 4 millió 420 ezren kapták meg eddig a vakcinát – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón, és hangsúlyozta, hogy megkezdődik a 16-18 év közöttiek oltása is csütörtökön. A FIATALOK KÖZÜL 96 EZREN REGISZTRÁLTAK, ŐK PFIZER-VAKCINÁT KAPNAK MAJD KEDDIG. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is kifejtette, hogy a fiatalok oltása után megmaradó 144 ezer adag Pfizer-oltóanyagot is eloltják keddig, ezeket időpontfoglalással lehet igénybe venni, és a legrégebben regisztráltak kapnak erről a lehetőségről sms-ben értesítést.

Újabb enyhítések

A mostani számítások szerint a pünkösd utáni héten fogjuk elérni az ötmillió első oltást, ezért a korlátozó intézkedések további enyhítéséről hozhat döntést a kormány – közölte Gulyás Gergely. Az esküvők megrendezhetőségéről merült fel a legtöbb kérdés és az már most látszik, hogy május 27-én éjféltől a lakodalmak megtartására is van lehetőség.

Mostantól a külföldön élő magyar állampolgárok is kaphatnak védettségi igazolványt, a terv az, hogy minden magyar állampolgár, aki külföldön kapott oltást, ha ezt OECD-, NATO-, vagy EU-országban, illetve Oroszországban vagy Kínában kapta, a kormányirodákban bemutatva kaphat védettségi igazolványt. A részletes szabályokat hamarosan nyilvánosságra hozzák.

Ekkor érhetjük el az 5 millió beoltottat

A héten fontos esemény volt a járvány elleni védekezés kapcsán, hogy a WHO döntött a kínai Sinopharm vakcina engedélyezéséről, ez igazolja a magyar álláspontot, hogy minden hazánkban igazolt vakcinával lehet oltani.

Magyarország ötödik vakcinaként vette nyilvántartásba a kínai oltóanyagot, amelynek a világban való elismerését a WHO döntése elő fogja segíteni.

Az Európa Bajnokságra jó esélyünk van, Magyarországon mintegy 56 százalékát beoltják addigra a 18 év fölötti lakosságnak.

van. Az oltás továbbra is önkéntes, az emberek eldöntetik, melyik oltóanyaggal kívánják az oltást felvenni. Az ötmillió oltást május 26-27-28-a környékén elérjük és egy idő után elfogynak a regisztráltak, a kormány bízik benne, hogy egyre többen fognak ezután is regisztrálni.

EDDIG 5 260 EZREN IGÉNYELTEK MAGYARORSZÁGON OLTÁST. 

Azt látjuk, hogy június elejére, legkésőbb június közepére mindenkit be tudnak oltani, és az ötmillió oltást el tudjuk érni – tette hozzá a miniszter. Gulyás Gergely szerint az 5 millió beoltottat 2 héten belül elérjük, és ekkor jöhet a lazítás következő szakasza – amelyről a kormány a jövő héten dönt. A miniszter emlékeztetett: CSÖKKEN A FERTŐZÖTTEK SZÁMA ÉS MINDEN ADAT KEDVEZŐ TENDENCIÁT MUTAT, ÁM TOVÁBBRA IS ARRA KÉR MINDENKIT, HOGY TARTSÁK BE A VÉDŐINTÉZKEDÉSEKET. 

Uniós helyreállítás

Magyarország benyújtotta a helyreállítási tervét az Európai Bizottsághoz, ami részletesen is megismerhető lesz néhány napon belül. Bár a terv a tárgyalási szakaszban módosult, a legfontosabb célkitűzések nem változtak: az egészségügyet, az oktatást, és a környezetbarát közlekedési megoldásokat részesíti előnyben a kormány. Digitalizációs és környezetvédelmi zöldcéloknak is megfelel a terv, amelyet várhatóan egy hónapon belül jóváhagynak. A gazdasági növekedést, és a fenntarthatóságot tartják szem előtt. A Bizottság is rögzítette, hogy konstruktív és intenzív tárgyalások folytak.

Augusztusig maradnak a korlátozások

Annak köszönhetően, hogy Magyarországon nyugati és keleti vakcinákkal is oltottunk, két hónappal hamarabb állhat helyre a mindennapi élet. Augusztusig a korlátozások mindenképp maradnak – jelentette ki Gulyás Gergely.

A Bértámogatással kapcsolatban elmondta, megbízhatóan folytatódott a program: 87 milliárd forintot igényeltek, 86 milliárdot már folyósított a kabinet. A legutóbbi időszakban 138 ezer munkavállalót támogattak a programon keresztül, május 31-ig lehet benyújtani a bértámogatási igényeket.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kiemelte: a gyerekek nyári táboroztatására lesz lehetőség, június 1-től megtarthatóak a táborok. Kiemelte még, hogy hamarosan indul a védettségi applikáció, amellyel igazolni tudjuk koronavírus elleni védettségünket: az applikáció tartalmazni fogja az oltott nevét, az oltás idejét, védettség tényét, az oltás fajtáját. Az EESZT-ben kell majd regisztrálni hozzá, ahol egy hat számjegyű pin-kódot megkapva tudunk belépni az alkalmazásba.

A kormány az ország sikeréért szorít

A baloldali előválasztásról elmondta, a kormánynak nincs hivatalos véleménye, ők legfőképp az ország sikeréért szorítanak. Szintén az előválasztással kapcsolatban elmondta, a választójogi törvényen nem terveznek változtatni, ezt a jogszabály tartalma szerint jelenleg nem is tehetik meg.

Egy újabb kérdés azt firtatta, hogy a magyar igazolványokat elfogadják-e majd külföldön, amire Gulyás Gergely elmondta, EGYELŐRE HORVÁTORSZÁGGAL, SZERBIÁVAL, MONTENEGRÓVAL, BAHREINNEL, ÉSZAK-MACEDÓNIÁVAL ÉS MÉG NÉHÁNY EGYÉB ORSZÁGGAL ÁLLAPODTAK MEG AZ OLTÁSI IGAZOLVÁNY KÉTOLDALÚ ELFOGADÁSÁRÓL. Mint mondta, ez segít majd, hogy a turistaforgalom ne legyen akadályozva a nyári időszakban. A miniszter felhívta a figyelmet, Horvátországban továbbra is gazolni kell, hogy a második oltás után eltelt már 14 nap, ezért az oda utazók az ezt igazoló papírt is vigyék magukkal. A szabad határátlépésekről egyébként továbbra is tárgyal a kormány a külföldi országokkal.

Az AstraZeneca vakcinája esetében a két oltás között hivatalosan 12 hétnek kell eltelnie, ha valaki szeretné, négy hét után megkaphatja második oltását, ilyenkor a háziorvosnál, vagy a korábban igénybe vett oltópontnál kell jelentkezni.

A baloldal szerint nem fogadják el a külföldi országok a szerződések ellenére sem a védettségi igazolványt. Gulyás Gergely hangsúlyozta, ez csak Horvátországra érvényes a fentiek szerint.

Oltásellenes kampányt folytat Czeglédy

Czeglédy Csaba szerepéről a miniszter elmondta, hogy a baloldal vagy teljesen oltásellenes, vagy csak félszívvel támogatja az oltásokat, azonban hiába ő az, aki a legnyíltabban áll ki az oltásokkal szemben, mégis a baloldal támogatását élvezi. 

A miniszter arról is beszélt, hogy öt százalékos recessziót volt kénytelen elszenvedni Magyarország, a jövő évre 4,2 százalékos növekedési becslés van, ha ezt kicsit túl tudjuk teljesíteni, vissza tudunk kapaszkodni, majd utána dinamikus, gyors növekedést vár a kormány.

Gulyás Gergely szerint a sajtónak való válaszadás jogos elvárás, mindenki meg tudja ítélni, hogy mit jelent, ha Karácsony Gergely főpolgármester tart a neki nem tetsző sajtóorgánumoktól, akik nem csak pozitívan nyilatkoznak róla.

A főpolgármester nagy port kavart Economist interjúja kapcsán érkező kérdésre kifejtette, az Európai Unióban kevesen vannak, akik ne beszélnének valamilyen idegen nyelvet, ez egy ki nem mondott elvárás a képviselők felé. A cikk mellett megjelent ábrázolással kapcsolatban, amelyben Karácsony Gergely átvágta a határkerítést, Gulyás Gergely elmondta: Az Economist is ugyanazt gondolja a baloldalról, mint mi, hogy lebontanák a határkerítést.

A miniszter kiemelte, hogy eredményesnek látszik az oltásra buzdító kampány, amelybe igyekeznek ismert embereket is bevonni. Azon kérdésre, hogy nem problémás-e, hogy a választások előtt kilenc évre nevezik ki az Országos Atomenergia Hivatal vezetőjét, Gulyás Gergely elmondta, hogy az intézmény élére szakember kerül, így nem tartja ezt problémásnak. Hozzátette: MÉG NEM TUDJÁK, KI FOGJA VEZETNI AZ INTÉZMÉNYT – érzékeltette, hogy a jelöltek között nincsenek esetleges politikai kinevezettek.

Nincs előrelépés az uniós vakcinaútlevél ügyében

A miniszter kiemelte: az uniós vakcinaútlevél nem fogja felváltani a magyar védettségi igazolványt. Elmondta: az unió védettségi igazolványának sem a gyártása, sem az előkészítése, sem pedig az erről szóló jogszabályok előkészítése nem kezdődött el.

Azon kérdésre, hogy lehet a Fudan-egyetemről lehet-e helyi népszavazást kezdeményezni, úgy válaszolt, hogy nem akarja megelőlegezni a Nemzeti Választási Bizottság döntését, de emlékeztetett: az önkormányzat hatáskörébe tartozó és nemzetközi szerződéseket nem érintő kérdésekben lehet helyi referendumot kezdeményezni. 

A tárcavezető beszámolt arról is: a kormány tárgyal a bankokkal, a bankszövetséggel a hitelmoratóriumról.

Bocsánatkéréssel tartozik a baloldal

A DK-s Varjú László tagadja, hogy határozatban tiltották volna be a kínai vakcinát. Gulyás Gergely szerint jobb igazat mondani, mint valótlanságot, pláne ha bizonyíték is rendelkezésre áll, a szóban forgó határozatot a mai napig nem vonta vissza a baloldal.

Kérdésként elhangzott, hogy a WHO döntése után felszólítja-e a kormány bocsánatkérésre a baloldalt? Gulyás Gergely elmondta,

a baloldal mindazért, amit a járvány alatt csinált, bocsánatkéréssel tartozik, hiszen akkor sem volt képes nemzeti egységben gondolkozni, amikor erre szükség lett volna. – Nincsenek olyan illúzióink, hogy tisztességesen fog eljárni a baloldal, csupán néhány korrekt ellenzéki megnyilvánulásról tudunk – jelentette ki a miniszter.

Sokak szerint ideje lenne új oltási tervet készíteni. Gulyás Gergely úgy véli, a lassulás oka, hogy sokan válogatnak a vakcinák között, ezért százezer helyett 30-40-50 ezer fővel tudunk naponta haladni, de a lényeg az, hogy a felnőtt lakosság közel 56 százaléka már megkapta a vakcinát, amely hamarosan a 60-65 százalékot is eléri majd. Jó, hogy egyre kevesebb olyan ember van Magyarországon, aki megfertőződhet.

Az Izraelnek nyújtandó humanitárius segítségről a miniszter elmondta, a Hungary Helps az utóbbi években hat projekt keretében támogatta Izraelt, ha a mostani helyzetben igény érkezik, akkor a kormány arról hamar dönteni fog.

Nőhet a migrációs nyomás

Gulyás Gergely arról is beszélt, a koronavírus-járvány alatt a határok zárása gátolta a migrációt, ez most meg fog változni, két-három hónap múlva a migrációs nyomás újra érzékelhető lesz, Európában újra lesz egy vita, hiszen nem tud az Unió egységes álláspontot kialakítani. 

– Mi azt tudjuk mondani, hogy 2015-ben Európa átélte a migrációt és annak következményeit, amíg Magyarországnak polgári kormánya van, addig ettől meg fogjuk védeni az állampolgárokat – fogalmazott a miniszter.

A kormány eddig is tiszteletben tartotta a főváros hatáskörébe tartozó ügyeket, de nem a kormánynak, hanem elsősorban a főváros vezetésének kell elszámolniuk ezekkel.

A paksi bővítés elmaradása két szempontból is tragikus lenne: a rezsiköltség növekedne és atomenergia nélkül nem valósítható meg a párizsi klímaegyezményben rögzített cél – válaszolta kérdésre Gulyás Gergely.

Nem csatlakozunk az uniós ügyészséghez

A vakcinaigazolványok vizsgálata kapcsán leszögezte: arra van lehetőség, az igazolvány elkérhető, a QR-kód pedig igazolja, hogy az oltást megkapták-e vagy sem. Az üzleti célú rendezvényekkel kapcsolatban közölte: a jövő héten tárgyalja a kormány az ötmillió oltás kapcsán a tilalmak feloldását, ez is szóba kerülhet.

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás kapcsán kijelentette: nem tervezik sem a következő évben, sem hosszú távon. Hozzátette: a szervezet vezetője jelenleg egy olyan román jogász, aki több magyarellenes eljárást folytatott le romániai karrierje során.

Korábban szóba került, hogy a kabinet átalakítaná az élelmiszer kiskereskedelmi piacot. Gulyás Gergely kiemelte: jelenleg hetven százalékos a magyar élelmiszerek aránya a kiskereskedelmi hálózatokban, és technológiai fejlesztésekkel képesek leszünk az árversenyben helyt állni, amellyel tovább javítható majd ez az arány. A tárcavezető arról is beszélt: a közétkeztetésben a beszerzett termékek legalább hatvan százaléka helyi élelmiszerből származik és ez az arány hamarosan tovább fog növekedni.

Csökkenti a kockázatokat a vakcina

Kijelenthető, hogy a megbetegedés és a továbbfertőzés kockázatát is csökkenti a vakcina – mondta a tárcavezető. Gulyás Gergely arra is kitért, hogy az oltottak és beoltatlanok közötti különbségtétel a zárt helyeken levő szolgáltatások igénybevétele kapcsán addig tart, amíg a szakemberek ezt hatékonynak tartják. Mi senkit nem minősítünk önmagában azért , ha valaki nem oltatja be magát – mondta.

Hová tűnt az egy számjegyű SZJA terve? – kérdezték a minisztert, aki elmondta, igaz, hogy csak részben, de megvalósult, hiszen a 25 év alattiaknak nem kell adót fizetniük. Jelentős adócsökkentés ment végbe. Úgy gondoltuk, hogy hasznosabb, ha a meglévő erőforrásokat a munkáltatói terhek csökkentésére fordítjuk – fogalmazott a miniszter.

A minimálbér emelését a szociális hozzájárulási adóhoz kötötték, a reálbér emelkedés mértékétől függ az, hogy lesz-e szociális hozzájárulási adó csökkentés, ez megnyithatja a kaput a minimálbér emelése előtt, de a mostani számítások szerint ez nem fog ebben az évben megvalósulni 

– jelezte a minimálbér növekedését firtató kérdésre Gulyás Gergely.

Júniusban már reális, hogy személyesen találkoznak az újságírókkal a Kormányinfó és az operatív törzs tájékoztatóinak résztvevői.

Folyamatos monitorozás

Arról, hogy mikor tervez megalkotni a kormány olyan jogszabályt, ami meghatározza a sürgős eseteken túl, mikor nyújthatnak ellátást magánszolgáltatásban résztvevőknek állami egészségügyi intézményben, Gulyás Gergely elmondta, a monitorozás folyamatosan tart, az új szabályozásban sikerült kompromisszumot kötni, a válságidőszak után most lesz arra lehetőség, hogy normális üzemmódban teszteljék, és ha kell, javítsák ezt a szabályozást.

Fog-e Magyarország vakcinákat felajánlani más országok számára? – hangzott el az újabb újságírói kérdés, amelyre a miniszter válaszában elmondta, hazánk csak azután nyitott erre, ha minden magyart beoltottak már, akik igényelték a vakcinát, illetve arra is gondolni kell, hogyha újabb vírus hullámok jelennek meg, legyen elég vakcinánk. 

A kormányhivatalban külön van a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézés, hogy a lehető leghamarabb az adott kormányablak jelzésére az igazolvány minél hamarabb elkészüljön. Még mindig vannak olyan beoltottak, akiknek nem érkezett meg időben az igazolványuk, a miniszter ezeknek a személyeknek azt tanácsolja, mindenképp a kormányablaknál érdeklődjenek.

Forrás: origo.hu