Kormányinfó – MÁRCIUS ELSEJÉIG MEGHOSSZABBÍTJUK A JÁRVÁNYÜGYI SZABÁLYOKAT

Fotó Vadnai Szabolcs, kormany.hu

A korlátozó intézkedések enyhítése a járvány felélénküléséhez vezetne és a jelenleginél is szigorúbb intézkedéseket kellene bevezetni. Ezért úgy döntöttünk, hogy további egy hónappal, március elsejéig meghosszabbítjuk a november óta hatályban lévő szabályokat.

Az európai országok többségében szigorúbb szabályok vannak érvényben, mint nálunk, sok helyen megkezdődött a harmadik hullám, amit mi szeretnénk elkerülni, ezért a korlátozások fenntartása indokolt – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

A járványügyi szabályok fenntartásához a rendkívüli jogrendet is meg kell hosszabbítani. Ezt  saját hatáskörben a kormány 15 napra fogja elrendelni február 7-én éjféltől, ezt követően pedig az Országgyűléstől kérjük, hogy 90 nappal hosszabbítsa meg a rendkívüli jogrendet.

Abban az esetben van lehetőség enyhítésre, ha jelentősen csökken a fertőzöttek száma, vagy ha kellő számban áll rendelkezésre vakcina.

A következő napokban a lehető legtöbb vakcinát szeretnénk beszerezni. A közös európai uniós beszerzéstől nem várhatjuk, hogy elegendő legyen a tömeges oltáshoz, ahhoz, hogy elérjük az Európai Bizottság által is kitűzött 70 százalékos oltottsági szintet, más vakcinákra is szükség van, ezért saját beszerzéseket is folytatunk. Gulyás Gergely elmondta: a kormány úgy döntött, hogy minden olyan vakcinát, amivel több mint egymillió embert oltottak be, itthon is megkapja az ideiglenes veszélyhelyzeti engedélyt. Ettől még a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden egyes oltóanyagot külön is ellenőrizni fog.

Oroszországgal szerződést is kötöttünk, a vállalásuk szerint február végéig 300 ezer embernek elegendő oltóanyag érkezik hazánkba, később még további 700 ezer fő beoltására elég oltóanyagot kapunk.

A Sinopharm által gyártott kínai vakcinával összefüggésben azt emelte ki, hogy az oltás hatékonysága is kifejezetten jó, az eddigi tapasztalatok kiválóak, és több mint 15 millió embert oltottak be vele a világon, ám az uniós hatóságok még mindig nem engedélyezték.

Arról is döntés született, hogy felgyorsítjuk a nehéz helyzetbe került vendéglátósok bértámogatását. Amikor lazítás lesz – és reméljük minél előbb – először a vendéglátóhelyeket fogjuk kinyitni.

A Magyar Falu Program keretében 45 milliárd forinttal támogatjuk a kisboltokat a falvakban. Ösztönözzük olyan közösségi terek létrejöttét, ahol bolt, posta és gyógyszertár is lehet egyszerre, akár ez egyesülhet benzinkutakkal is.

Forrás: kormany.hu