Kormányinfó – Jövő héten kezdődik a vakcina elő-regisztráció, a nyugdíjasok levélben jelentkezhetnek

MTI/Szigetváry Zsolt

Müller Cecília országos tiszti főorvos levélben fogja megkeresni a vakcina elő-regisztrációval kapcsolatban a nyugdíjasokat, akik térítésmentesen, válaszlevélben jelezhetik igényüket az oltóanyagra – hangzott el a csütörtöki Kormányinfón.

Egész Európában nőnek a fertőzöttségi és halálozási mutatók. A fertőzöttek számában Magyarország egy helyet javítva a  12. helyen áll az unió 27 országát tekintve, a halálozások számában is kedvezőbbek a magyar adatok, mint az uniós átlag – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Korábban érkeztek, főleg ellenzéki kritikák, a tesztelések számával kapcsolatban. A megindult tömeges tesztelési programnak köszönhetően, mely során a pedagógusokat, a szociális és egészségügyi dolgozókat teszteli a kormány, a múlt héten az ötödik legmagasabb tesztszám volt Magyarországon egymillió főre vetítve az EU-s országok közül – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy gyorstesztek már a gyógyszertárakban is kaphatók. Ezek adatai azonban nem kerülnek be a tömeges tesztelés statisztikáiba.

Gulyás Gergely elmondta, hogy elkezdődik a vakcina-előregisztrációs kampány. Müller Cecília országos tiszti főorvos

levélben fogja megkeresni a nyugdíjasokat, a levélben egy regisztrációs lap és egy térítésmentes válaszboríték is lesz, hogy jelezni tudják jelentkezésüket.

Jövő héten fog elindulni a vakcinainfo.gov.hu weboldal, ahol ugyancsak lehet előregisztrálni.

Magyarország egy újabb vakcinaprogramhoz is csatlakozott. Emlékeztetett, hogy a koronavírus elleni vakcina beadatása önkéntes lesz.

Két további vakcinaprogramban is részt vesz Magyarország, két újabb gyártó vette előjegyzésbe a magyar igényeket. Magyarország minden lehetséges eszközt igyekszik kihasználni, hogy vakcinához jusson.

Ez azért is fontos, mert a Pfizer először csak az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba szállít majd oltóanyagot és akár hónapokat is csúszhat az Európai Uniónak (így Magyarországnak) szánt szállítmány – fejtette ki Gulyás Gergely.

Ebből is látszik, hogy ha azt akarjuk, hogy minél előbb, minél több oltóanyag álljon rendelkezésre, ehhez az kell, hogy mindenhol, ahol lehetőség van, Keleten és Nyugaton egyaránt minden olyan oltóanyag kapacitást lekössünk, amire lehetőségünk van.

Eddig 50 milliárd forintnyi vakcinakapacitást foglalt le a Magyarország. A harmadik hullámot ugyanis csak a vakcinával tudjuk megakadályozni

– hangsúlyozta.

Orbán Viktor a mai naptól kezdődően konzultációkba kezd a szakértőkkel és szakmai szervetekkel arról, hogy milyen intézkedések lépjenek életbe december 11. után – jelentette be.

Az eddig előrejelzések azt mutatják, hogy a magyar gazdaság 10 százalékkal csökkenni fog. Így fontos keresni azokat a pontokat, ahol a vállalatokat, cégeket segíteni lehet. A kormány ezért nem támogatja a magasabb adókat, és a plusz terhek kivetését. Az adókat a kormány a 2019. decemberi szinten maximalizálta, ennél nagyobb adókat nem vehetnek ki az önkormányzatok.

Gulyás Gergely a Szájer-ügy kapcsán megerősítette Orbán Viktor miniszterelnök szerdai közleményét, és hozzátette, a különböző találgatásokat, hogy titkosrendőrségi akció, vagy a baloldal bosszúja érte-e utol a volt képviselőt nem kívánja kommentálni.

Újságírói kérdésre azt is kiemelte, továbbra sem fogják kötelezővé tenni a szociális és oktatási intézményekben dolgozók számára a koronavírustesztelésen való részvételt.

Gulyás Gergely a kárpátaljai események kapcsán elmondta, Ukrajnának nincs helye sem az európai Unióban, sem a NATO tagországok között,

hiszen ezek közös értékeken alapulnak. Ukrajna pedig többször bebizonyította, hogy a kisebbségeket könnyen sárba tiporja. Éppen ezért Szijjártó Péter egyeztetéseket folytat annak érdekében, hogy a NATO vezetői ne gyakoroljanak többé nyomást Ukrajnára a csatlakozás miatt.

Forrás: hirado.hu, M1