Kormányinfó járványról, gazdaságról, adóról

MTI/Szigetváry Zsolt

Gulyás Gergely: Továbbra is járványügyi készültség van Magyarországon

A hétvégén 900 alá csökkenhet az aktív fertőzöttek száma

Gulyás Gergely hangsúlyozta, továbbra is járványügyi készültség van Magyarországon. Kilenc új fertőzöttet regisztráltak csütörtökre, de az aktív fertőzöttek száma 906-ra csökkent, hétvégén pedig 900 alá is csökkenhet. Az elhunytak száma 577, egy ember hunyt el az elmúlt 24 órában.

A világban a járványhelyzet rossz, de itt és a környező országokban az aktív fertőzöttek száma csökken. Mindennel együtt indokoltnak tartja a kormány az eddig bevezetett szabályok érvényben tartását. A legfontosabb továbbra is az emberek élete és egészsége” – emelte ki.

Az augusztus 20-i ünnepség a gazdaság újraindításának része lehetne

Július közepén lehet kormányzati döntés a nagyrendezvények megtartásáról, amelyre augusztus 15-ig nincs lehetőség. A Szent István ünneppel kapcsolatban még mérlegel majd a kormány, de az ünnepség a gazdaság újraindításának a része lehet – fűzte hozzá.

Létrehoztuk a gazdaságvédelmi operatív törzset. Mintegy 120-130 ezer ember vesztette el a munkáját a vírusválság miatt, ez a kevésbé pesszimista előrejelzésnek felel meg. A kormány célja továbbra is, hogy ahány munkahely megszűnik a vírus miatt, annyit hozzon létre” – szögezte le Gulyás Gergely.

Idén nem változik a kata adónem szabályozása

A jövő évi költségvetés a gazdaságvédelem költségvetése. Tartalmazza a 13. havi nyugdíj visszavezetését, emellett 2021. július elsejétől a csecsemőgondozási díj a korábbi bruttó fizetés 100 százaléka lesz.

Ha valaki gyermeket vállal, az anya fizetése nem csökken, hanem nő” – hangsúlyozta a miniszter.

A kata szabályozására is kitért, mint elmondta, idén nem változik, de olyan módosító indítványt nyújt be a kormány, hogy a katával való visszaélésekre ne legyen lehetőség. A cél, hogy a kisadózók kedvezményét valóban a kisadózók igényelhessék, a bújtatott foglalkoztatás megszűnjön.

Ha valaki katázik, akkor hárommillió forint feletti számlák esetén – ha ugyanaz a számlák kibocsátója –, 40 százalékos adót kell fizetni a hárommillió forint feletti részre.

Kikéri a magyarok véleményét a kormány

Nem tudjuk, hogy lesz-e a koronavírusnak második hulláma, de fel kell készülnünk arra, hogy ősszel lehet. Aki ki szeretné fejteni álláspontját egyebek közt a védekezésről, azt kéri a kormány, hogy töltse ki a nemzeti konzultáció kérdőívét” – tette hozzá Gulyás Gergely.

Lánchíd és parkolás

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta, hogy nem ért egyet a kormány a budapesti parkolási díjak emelésével.

A Lánchíd felújításával kapcsolatban pedig kifejtette, hogy a híd a főváros kezelésében áll, ezzel a kormánynak ezért nem lenne dolga, de mégis támogatja.

A főváros mégsem tesz semmit a felújításáért január óta. A főváros számláján hatszor annyi pénz áll, mint amire szükség lenne a felújításhoz” – emelte ki.

Forrás: M1, hirado.hu