Kormányinfó – Három gyártótól összesen 12 millió oltóanyag beszerzését kötötte le a kormány

MTI/Szigetváry Zsolt

A jövő szerdai ülésen dönthet a kormány arról, hogy szükség lesz-e további korlátozó intézkedésekre.

A kormány áttekintette a járványhelyzetet szerdai ülésén

Néhány órára pánik tört ki amiatt az álhír miatt, hogy február 8-ig meghosszabbította a kormány a rendkívüli jogrendet – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ezek az intézkedések december 11-ig vannak érvényben. A kormány kéthetente értékeli a kialakult helyzetet, mert akkor látszik majd az intézkedések hatása.

Az Országgyűlés döntése értelmében a veszélyhelyzetet 2021 február 8-ig hosszabbította meg. A jövő szerdai ülésen

dönthet a kormány arról, hogy szükség lesz-e további korlátozó intézkedésekre.

A fertőzöttek számához nézve az elhunytak száma a tavaszihoz képest csökkent, ami azt mutatja, hogy az egészségügyi ellátórendszer képes kezelni a megnövekedett betegszámot.

Az osztrák határ mentén, ahol magas az ingázások száma, ahol fokozott óvatosság indokolt, mert ott az országos átlagnál is rosszabbak a számok.

AstraZeneca vakcinából 6,5 millió darabot kötött le Magyarország, amely 3,25 millió adagnak minősül, mivel egy embernek kétszer kell beadni az oltást.

A három gyártótól, AstraZeneca, Johnson&Johnson és Pfizer összesen 12 millió oltóanyag beszerzését kötött le a kormány, amely 36 milliárd forintba kerül.

Az egészségügyi és szociális intézetekben dolgozóknál kezdik a dolgozók beoltását, amely önkéntes lesz.

​Jövő héten iskolákban, bölcsődékben és egészségügyi intézményekben elkezdődik a dolgozók tesztelése. Összesen 15 ezer feladatellátási helyen kell 191 ezer ember teszteléséről gondoskodni.

Mintegy ezer csapat lesz, egyik orvostanhallgatókból áll. Egy hét alatt kell végezniük.

Uniós viták

Gulyás Gergely az uniós vitákról azt mondta, hogy jelenlegi formájában elfogadhatatlan a jogállami kritériumokhoz való kötése az uniós forrásoknak.

Magyarország 1990 óta a jogállami feltételeknek megfelelően működik, leszámítva a 2006-os eseményeket, ezeket mindig betartotta – mondta.

Magyarország elkötelezett a jogállami értékek, a szólás, sajtó, gyülekezési szabadság kérdésében és

jogállami feltételekben több területen is jobban is állunk, mint sok nyugati ország.

Elmondta, hogy Magyarország nem enged a zsarolásnak, hogy ezzel próbálja meg Brüsszel a magyar kormány bevándorláspolitikáját megváltoztatni.

„A bevándorlási politika feladásnak elvárását nem tudjuk elfogadni ezért új uniós költségvetés és helyreállítási alap nem lesz” – mondta.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy ezeknek az elfogadása a tízes skálán nulla.

Decemberben, vagy januárban tetőződhet a járvány

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy decemberre vagy januárra teszik a kormány járványügyi szakértői a tetőzést, de nagyon eltérőek az előrejelzések. Elmondta, hogy radikálisan javuló számokra van szükség ahhoz a kormány visszavonja jövő heti ülésén a korlátozó intézkedéseket.

A pénzügyi érdekek védelmét, korrupcióellenes garanciákat támogatjuk, de azt, hogy ne a kormány döntsön politikai ügyekben, mint például a migráció, ezt nem tudjuk elfogadni. Több mint hét évtized óta világos szabályok vannak az EU-ban és nem a mostani járványügyi helyzetben kell elfogadni új szabályokat – mondta.

A hetes cikkely szerinti uniós eljárás nem zavarja a magyar kormányt, ez semmiben sem gátja a mostani vitáknak.

Európának jobban tenné, ha nem koncepciós eljárásokat folytatna az egyes tagállamok ellen. „Hónapról hónapra szégyenülnek meg azok az országok, amelyek vádakat fogalmaznak meg Magyarország ellen”.

A külföldi támadásokban az ellenzéki pártok is részt vállaltak

Két támadás is történt Magyarország ellen az elmúlt napokban. Mint ismert ellenzéki pártok közös nyilatkozatban tiltakoztak a kormányfő döntése ellen és Soros György is Magyarország és Lengyelország elleni fellépést sürgetett.

Gulyás Gergely elmondta, hogy attól a

Soros Györgytől nem tudnak elfogadni semmilyen kioktatást,

aki bedöntötte a fontot, a márka ellen spekulált, „2008-ben megpróbálta tönkre tenni az OTP-t” és aki ellen büntetőeljárás folyik a Brexit-kampány kapcsán az Egyesült Királyságban.

​Arra a kérdésre, hogy Magyarország támogatná-e az uniós költségvetés és a helyreállítási alap szétválasztását Gulyás Gergely elmondta, hogy

„a helyzetet nem mi idéztük elő, ezért nem mi tudjuk megoldani”.

Kifejtette: a két alap elvileg külön választható, de ez nehézséget okoz. A júniusi tárgyalásokon sok állam a költségvetésre és az Új Nemzedék Alap „együttesen” tekintették.

Magyarország számára a legfontosabb, hogy segítsen a déli államoknak, ahol komoly gazdasági nehézségek vannak és akár államcsőd is fenyeget. A kormány örömmel támogat minden olyan megoldást, amely nem kötik feltételekhez a kifizetéseket.

​Az iparűzési adó csökkentése vagy felfüggesztése kapcsán tett javaslatokat érintő kérdésre elmondta, hogy

a kormány még nem kapta meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara írásos javaslatát.

Más adónemek tekintetében is vannak hasonló elképzelések.

Mi lesz a karácsonyi ünnepekkel és a szilveszteri bulikkal?

A karácsonyi és szilveszteri összejövetelek, rendezvények kapcsán Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy a jelenlegi szabályok szerint ezek nem lesznek megtarthatók, de erről még nincs döntés. A kormány jövő heti ülésén dönt arról, hogy a december 11-ig fennálló korlátozásokat meghosszabbítsák-e.

A múlt héten meghozott korlátozások eredményei egy hét múlva látszódnak.

Gulyás Gergely az egészségügyi kapacitásokat firtató kérdése elmondta, hogy ha megfeszítetten, de az egészségügy képes kontroll alatt tartani a járványhelyzetet.

Jelenleg 580-an szorulnak intenzív ellátásra. Még további 1700 ágykapacitás áll rendelkezésre, de még ez a szám is bővíthető.

Forrás: hirado.hu