Kormányinfó: Gulyás Gergely elmondta, mikor mehet koncertre, étterembe, aki nem oltatja be magát

MTI/Szigetváry Zsolt

A nem védetteknek mai tudásunk szerint legalább augusztusig fenn kell tartani a korlátozásokat – mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 1. május 06. 11:21

Mire utalnak a friss szennyvízadatok?

Folyamatosan vizsgáljuk, hogy van-e összefüggés a szennyvízben lévő örökítőanyagok emelkedése és a nyitás között. Egyes budapesti kerületekben, főleg a budai oldalon, illetve Debrecenben és Szolnokon láttunk kismértékű emelkedést, ezeket folyamatosan figyeljük, egyelőre

nem látjuk, hogy a nyitásnak drámai hatása lenne.

 1. május 06. 11:18

Egyelőre nem kell harmadik Sinopharm-oltás

Magyarország is folyamatosan vizsgálja a vakcinák hatékonyságát, a híresztelésekkel ellentétben nincs szükség harmadik oltásra a Sinopharm esetében sem – szögezi le Gulyás Gergely. Nincs különbség az egyes vakcinák között, akik megkapták bármelyik oltást, azoknál a megbetegedések száma alacsony, a védettség magas.

 1. május 06. 11:17

5 millió felett az oltottak és az oltásra várók száma

A legfrissebb hírek szerint 4,78 millió regisztrált van, ehhez kell hozzáadni azt a 260 ezer embert, akiket regisztráció nélkül beoltottunk, így 5 millió felett van az oltottak és az oltásra várók száma. Közülük 80%-ot már beoltottak – mondja a miniszter.

 1. május 06. 11:12

Megéri az EU-ban lenni

Az EU-ból nekünk járó pénzeket nem érdemes támogatásként felfogni, ezek azért illetik meg az országot, mert csatlakoztunk a közös piachoz, megnyitottuk a piacainkat, ezért olyan versenyben veszünk részt, ahol nálunk erősebb országok a versenytársaink – mondja Gulyás Gergely.

Ez egy kölcsönösen előnyös helyzet, Magyarországnak még mindig több az előnye az uniós tagságból, mint amennyi hátrányunk származik belőle

– emeli ki.

 1. május 06. 11:06

23 milliárd forint az önkormányzatoknak

A kormány tegnap döntött az önkormányzatok támogatásáról is, jelentős adócsökkentést hajtottunk végre a kkv-k helyi iparűzési adójának maximálásával. Ezzel mintegy 150 milliárd forint maradt a vállalkozásoknál, ez hozzájárul a foglalkoztatási adatok javulásához. A 25 ezer fő alatti települések automatikus támogatást kaptak, a nagyobb településekkel egyeztettünk, így a kormány arányos és méltányos módon közel 23 milliárd forint támogatásról döntött, amiből 1,7 milliárd forint bölcsődék, óvodák, kulturális intézmények felújítását és megépülését szolgálja.

A döntésnek nem volt politikai motivációja, a leggazdagabb önkormányzatoknak a kormány fejlesztési támogatást fog adni, működési támogatást nem, a második kategóriában a kieső adóbevétel 75%-át, míg a legszegényebbeknél 100%-át megtérítjük – sorolta a miniszter.

 1. május 06. 11:04

Az újraindítás költségvetése jön

A 13. havi nyugdíj visszaépítése jövőre is folytatódik a költségvetési törvényjavaslat szerint, emellett tartalmazza a 25 év alattiak szja-mentességének forrásait. A gazdaság újraindítására 7300 milliárd forintos újraindítási alap áll rendelkezésre – mondja a miniszter. Részletes elemzésünk a 2022-es költségvetési törvényjavaslatról itt olvasható.

 1. május 06. 11:02

Szabad lehet az utazás

A kétoldalú megállapodásoknak köszönhetően mai tudásunk szerint nem lesz akadálya a nyári utazásoknak függetlenül attól, ki melyik vakcinával oltatta be magát – mondja Gulyás.

 1. május 06. 10:58

A jövő héttől lehet Pfizer és Moderna

Ezen a héten nagy Pfizer-szállítmányra nem lehet számítani, a jövő héttől 130-140 ezer első oltásra lehet mód, amihez jöhet 30-40 ezer Moderna – mondja a nyugati vakcinákról a miniszter. Kiemeli, hogy már kevesebb mint egymillió ember van, aki regisztrált, de még nem kapta meg az első oltást.

 1. május 06. 10:54

Megtörtük a harmadik hullámot

Tegnap a kormány a vírushelyzetet tárgyalta meg, megállapítottuk, hogy

az oltásoknak köszönhetően sikerült a harmadik hullámot megtörni

– kezdi Gulyás. A felnőtt lakosság közel 53%-át sikerült beoltani, ennek volt köszönhető a fokozatos nyitás és a szabadság visszaszerzése. EZ nem teljes, de a beoltottak visszakapahatják a megszokotthoz közeli életüket.

A JÁRVÁNYÜGYI KORLÁTOZÁSOK A VÉDETTSÉGGEL NEM RENDELKEZŐK SZÁMÁRA FENN FOGNAK MARADNI, MAI TUDÁSUNK SZERINT AUGUSZTUSIG BIZTOSAN. VAGYIS A KONCERTEK, FESZTIVÁLOK, ÉTTERMEK, SZÁLLODÁK LÁTOGATÁSA MÉG HÓNAPOKIG VÉDETTSÉGI IGAZOLÁSHOZ LESZ KÖTVE.

 1. május 06. 08:43

Ülésezett tegnap a kormány, hamarosan megszólal Gulyás Gergely a döntésekről

Várhatóan továbbra is a járványhelyzet értékelése és a további lehetséges lépések lesznek a csütörtök délelőtti Kormányinfó fókuszában. A kormány következő célként az 5 millió beoltott embert jelölte meg, amitől még viszonylag messze vagyunk, ennek ellenére ma is szóba kerülhetnek lényeges kérdések a szokásos tájékoztatón:

 • Az aktuális járványhelyzet, kilátások
 • A 2022-es költségvetés tervezete
 • További gazdaságélénkítő lépések
 • Uniós ügyek, az RRF-hitel felhasználása

 

Forrás: portfolio.hu