Kormányinfó/Gulyás Gergely: A kormány meghosszabbítja a kamatstopokat

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondta, a magyar kormány nem támogatja az uniós költségvetés módosítását, illetve Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz. A miniszter arról is beszélt, hogy a kormány meghosszabbította a kamatstopokat.

Szerdán a kormány több mint tizenkét órás ülést tartott Gulyás Gergely tájékoztatása szerint, amelyen hosszan tárgyaltak a brüsszeli helyzetről.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett, erre azért volt szükség, mert még idén decemberben lesz egy uniós csúcstalálkozó, amelyen a két legfőbb kérdés az uniós költségvetés módosítása valamint Ukrajna csatlakozása lesz.

Gulyás Gergely közölte, hogy álláspontjuk szerint mindkét ügy rendkívül előkészítetlen brüsszeli részről. A költségvetés módosításának például nincs világos indoklása és nem tudni milyen hatásokkal járna, ráadásul – mint mondta – ennél súlyosabb, hogy Brüsszel úgy akarja módosítani a hatályos költségvetést, hogy el sem kezdte végrehajtani azt.

Magyarországtól és Lengyelországtól máig jogellenesen tagadják meg a neki járó pénzeket – említette meg.

Leszögezte, „nem hiszünk az ígéretekben, annak hiszünk, ha a Bizottság végre folyósítja a pénzeket”. A Bizottság feladata nem a módosítás, hanem a végrehajtás – tette hozzá.

Rátérve Ukrajna kérdésére kijelentette, az ország nem felel meg a kritériumoknak a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez. Rámutatott, Ukrajna csatlakozásával kapcsolatban semmilyen hatástanulmány nem ismert, amely azt vizsgálná, mit jelentene ez az uniónak a költségvetés, a kohéziós alapok vagy a mezőgazdaság szempontjából.

Közölte, ezért egyik említett ügyet sem támogatja a magyar kormány.

Hangsúlyozta, senki nem él vétójoggal. Az Európai Unióban vétójog nem létezik, közös döntések születnek, ha pedig egy tagállam véleménye eltér a többiétől, akkor közös döntés nem jön létre.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter mindehhez hozzátette, a magyar kormány a legdemokratikusabb megoldást választotta: a választópolgárokhoz fordult, akik a nemzeti konzultáció által elmondhatják a véleményüket az utóbbi témában. Gulyás Gergely elmondta, ugyanezt tanácsolják az unió többi tagállamának is.

Döntést hozott a kormány a kamatstopokról.

2024. április 1-ig meghosszabbítják a vállalatok kamatstopját, amely 80-85 milliárd forint segítséget jelentett eddig, amely vállalkozásonként 2,7 millió forintot jelent. Emellett a lakossági kamatstop is meghosszabbításra kerül július 1-ig, ez egy családra vetítve 420 ezer forintot jelent. A diákhitel kamattámogatását is meghosszabbítja a kormány július 1-ig

– ismertette Gulyás Gergely.

Hangsúlyozta: Brüsszel ezeknek a kamatstopoknak az eltörlését javasolja, ezzel szemben a kormány úgy gondolja, hogy fontos, ezeknek az intézkedéseknek a fenntartása.

Újabb döntések születtek a zöldenergia területén is. A miniszter elmondta, fontos, hogy a családok több zöldenergiát tudjanak tárolni, mivel a felhasználás és a termelés időszaka sokszor nem esik egybe. Ezért pályázatot hirdet a kormány, 70 milliárd forint értékben lehet napelemek mellett zöldenergia tárolókra is pályázni. Hozzátette: ez a vállalkozásokra is ki lesz terjesztve. Mint mondta, a pályázatra 2024. február 5-i határidővel jelentkezhetnek a vállalkozások.

Gulyás Gergely hozzátette: 2026. április 30-ig kell befejezni a tárolás kialakítását, rendszerhasználati díj is társul hozzá. Aláhúzta, hogy ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően a magyar energiamixben a zöldenergia mennyisége nőni fog.

Forrás: hirado.hu