Kormányinfó – Érkezik az első vakcina szállítmány, kezdődhet az egészségügyi dolgozók oltása

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. - A kép forrása: mfor.hu

Az első 5500 adag vakcina érkezésével december 27-én megkezdhetjük az egészségügyi dolgozók oltását a koronavírus ellen. A fertőzések csökkenése azt mutatja, hogy túl vagyunk a második hullám csúcspontján, de továbbra is fontos a szabályok betartása, csak szentestén függesztjük fel a kijárási tilalmat.

December 27-én megkezdjük az egészségügyi dolgozók oltását a dél-pesti centrumkórházban 5500 adag Pfizer vakcina érkezésével, a következő napokban pedig újabb szállítmány várható – jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Fontos, hogy aki majd be szeretné oltatni magát, az regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Eddig több mint 300 ezren regisztráltak, azt szeretnénk, ha minél többen jelentkeznének az oltásra. Vakcinából lesz elegendő mennyiség, hiszen 17,5 millió adagot kötöttünk le.

A járványügyi adatok azt mutatják, hogy túl vagyunk a második hullám csúcspontján, Magyarországon a fertőzések tekintetében egyértelmű fordulat történt, az utóbbi napokban tapasztalható csökkenés reményre ad okot, hogy hamarosan a halálozások száma is követi ezt a tendenciát.

A szabályok továbbra is érvényben maradnak, kivételt csak a szenteste jelent, a kijárási tilalmat december 24-én éjjel felfüggesztjük, de 25-én este 8-tól visszaáll az eredeti rend.

Hitelmoratórium és adócsökkentés

A gazdaságvédelem legfontosabb döntése a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbítása, azok a családok és vállalkozások, amelyek 2020 március 18 előtt vettek fel hitelt, jövő év január elsejétől június 30-ig változatlan formában élhetnek a visszafizetés halasztásával. Összesen 2,6 millió család jogosult erre, közülük majdnem másfél millió veszi igénybe a moratóriumot. Ez a teljes hitelállomány 54 százalékát, 3600 milliárd forintot érint. Az érintett vállalkozók majdnem fele, közel 500 ezer élt a törlesztés felfüggesztésével, ez 4300 milliárd forint hitelállományt jelent. Mindez azért fontos, mert jelentős összegek maradnak az embereknél, és tőkebevonásra van lehetőség a gazdaságban, ami segíti a munkahelyek megőrzését.  A kormány döntését megelőző banki tájékoztatókat tárgytalannak kell tekinteni, a helyzet egyértelmű, aki élni kíván a moratóriummal, annak nem kell tennie semmit, a hitel törlesztéseket felfüggesztettük.

A kis és közepes vállalkozások, valamint az egyéni vállalkozások iparűzési adója január elsejétől a felére csökken, ezzel 150 milliárd forintot hagyunk a vállalkozásoknál.  Ezzel azokat segítjük, akiknek leginkább szükségük van pénzre ebben a helyzetben. A döntés azt eredményezi, hogy az önkormányzatok ugyan kevesebb pénzhez jutnak, de a 2011-es szinthez képest így is 50 százalékkal több lesz az iparűzési adóból származó bevételük. A 25 ezer fő alatti önkormányzatok kompenzációja automatikus lesz, a nagyobbakkal is nyitottak vagyunk a tárgyalásra.

Állami támogatás lakásfelújításra

A gazdaságvédelmi lépések fontos része az is, hogy a gyermeket nevelő és gyermeket váró családoknak 6 millió forintig kedvezményes, legfeljebb 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási kölcsönt nyújtunk, amiből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, amelyet a felújítás végén lehet igénybe venni. A hitel összeg lehet kevesebb is, ha valaki 4 millió forintot vesz fel, annak is az 50 százaléka, azaz kétmillió forint az állami támogatás.

Ezek az intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a vállalkozások tovább tudjanak működni, illetve a munkahelyek megmaradjanak. Ma közel 4,5 millióan dolgoznak Magyarországon, ami 900 ezerrel több mint a 2010-es kormányváltáskor volt.

(kormany.hu)