Kormányinfó – Brüsszelnek a szavakon túl is kellene a határvédelmet támogatni

MTI/Szigetváry Zsolt

A legfrissebb kormánydöntésekről tájékoztat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A soproni háromnapos kormányülés után Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter beszámolt arról, hogy a kormányülésen megtárgyalták a tragikus törökországi földrengést.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a Belügyminisztérium által közölt adatokat: A török hatóságok és civil szervezetek hétfő hajnal óta több mint 110 ezer kutató-mentői csapattal, katonákkal, rendőrökkel, egészségügyi szakemberekkel, önkéntesekkel, több mint 5500 speciális mentőjárművel, munkagéppel végzi a mentési munkálatokat a helyszínen.

Már több mint 50 ország közel 5700 tagból álló mentőalakulatai dolgoznak a földrengés sújtotta területen.

A magyarországi mentőcsapatok eddig összesen 27 túlélőt mentettek ki, és több tucat holttestet találtak a törökországi Hatay tartomány különböző pontjain.

Magyar áldozata nincs a földrengésnek, az érintett 16 állampolgárral felvették a kapcsolatot, mind jól vannak.

A kormány a gazdasági helyzetet is megvitatta. A miniszter elmondta: az elmúlt évi magas infláció, a háborúra adott szankciós válaszok ellenére a kormány a nyugdíjasoknak tett ígéreteit is teljesítette, és a munkavállalók béreit is megvédte.

Gulyás Gergely közölte, a tizenharmadik havi nyugdíj folyósítása rendben zajlik.

Összehasonlításképpen megjegyezte: a legutóbbi válság alkalmával a Gyurcsány-Bajnai-kormányok elvették a tizenharmadik havi nyugdíjat. A miniszterelnökséget vezető miniszter arról tájékoztatott: reális becslésnek tűnik az idei 1,5 százalékos gazdasági növekedés. A kormányülésen terítékre került a 2030-ig tartó energiastratégia is. Gulyás Gergely közölte: továbbra is jelentős szerepet kapnak az atom és a megújuló energiák, de hálozatfejlesztésre is szükség van.

Ez elsősorban a villamos és fölgdáz hálózatokat érinti. Mint mondta, az uniós helyrellítási alap hitel részét döntően az energetika területén szeretnék elkölteni.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, iparfejlesztés teendőiről is folytattak megbeszélést a kormányülésen, melynek pontjai többek között az ipari parkok ellátását biztosító víz- és közmű vállaltok fejlesztése, zölgazdasági gyártókapacitások fejlesztése, zöldtechnológiák alkalmazása (üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése), energiakutatási innovációs és minta projektek támogatása, a dunai finomító átállítása (többféle forrásból származó kőolaj átállítására), belföldi kitermelése emelése (Mol és MVM-el való együttműködés) volt.

A miniszter továbbá hozzátette, a középületek energiahatékonysági fejlesztését fel kell gyorsítani, ahogy a lakosság energiahatékonyság beruházásait is támogatni szükséges.

Még van egy utolsó pontja az energetikai stratégiának, ez pedig az úgynevezett alternatív meghajtású mobilitás, ami azt jelenti, hogy a vasúti gördülő állomány, villamosítás, és az elektromobilitás támogatása. Ebben a legnagyobb előrelépés az évtized végére reális, a hidrogénmeghajtású buszok és nehézgépjárművek támogatása – mondta Gulyás Gergely.

A miniszter tájékoztatott arról, hogy a kormány a háborúval és a mai napon kezdődő EU-s csúccsal is foglalkozott. A kormány szeretné megerősíteni álláspontját, hiszen közeleg a háború évfordulója. A fronton rengetegen halnak meg, és elképesztő a pusztítás Ukrajnában.

Életeket pedig úgy lehet menteni, hogy azonnali tűzszünetet hirdetnek és béketrágyalásokat kezdenek

– hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Ehhez ma közös célkitűzése kell, hogy legyen mindenkinek. Az ENSZ-főtitkár ezzel kapcsolatos nyilatkozata az gyakorlatilag pontosan tükrözte a magyar álláspontot.  Gulyás Gergely hozzátette, hogy nem is beszélve arról, hogy a konfliktus kiszélesedése ma a legnagyobb veszély.

Mindenkinek az az érdeke, hogy kerüljük el azt, hogy egy világháborúvá szélesedjen a jelenlegi orosz agresszióból következő háborús helyzet.

Magyarország továbbra is békepárti, és a jövőben is az marad – szögezte le. Gulyás Gergely hozzátette, hogy

a tűzszünetet és béketárgyalásokat fogjuk szorgalmazni minden fórumon Brüsszelben, a NATO-ban, az ENSZ-ben és mindenütt segítséget nyújtunk ettől függetlenül is Ukrajnának.

Itt világossá tette a magyar pozíciót:  „mindig is elítéltük és elítéljük az orosz agressziót. Anyagilag támogattuk Ukrajnát, humanitárius segítséget is nyújtottunk és menekülteket fogadtunk be mindenféle felső korlát nélkül, akikről gondoskodtunk. ”

Amiben a magyar álláspont egyedi, az az, hogy fegyvereket nem küldünk – tette hozzá Gulyás Gergely. Ennek sajátos magyar geopolitikai okai is vannak. Többek között azt, hogy ezt csak Kárpátalján lehetne megtenni. Kárpátalja pedid eddig ebben a háborúban többek között ezért sem volt érintett, és mindannyiunk érdeke már csak az ott élő magyarság miatt is, hogy ez így maradjon – hangsúlyozta a miniszter.

Végül az európai uniós elvárásokkal és tárgyalásokkal kapcsolatosan is a kormány megvitatta a jelenlegi helyzetet.

Forrás: hirado.hu