Kormányinfó: Az Európai Bizottság elfogadásra ajánlja a magyar nemzeti tervet

Fotó Árpád Földházi Photography

A kormány úgy számol, hogy minden tervezett forrás be fog érkezni

„Azzal számolunk, hogy minden tervezett forrás be fog érkezni” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

„Ahogy idén is, úgy jövőre is fenn tudjuk tartani a rezsicsökkentést, ehhez arra is szükség van, hogy a nagyobb haszonra szert tevő iparágak hozzájáruljanak a közteherviseléshez” – utalt az extraprofitadóra a tárcavezető. Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely úgy fogalmazott: nincs akadálya annak, hogy bevezessék a terhes anyák AIDS-szűrését, az egészségügyi szaktárca megvizsgálja, ha jön erre felvetés.

Gulyás Gergelyt megkérdezték a kirúgott tanárok ügyéről

Gulyás Gergely elmondta: a kormány álláspontja változatlan a kérdésben, a jogszerű tiltakozásra van lehetőség, de a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania. Az ügyről itt írtunk részletesen.

Navracsics Tibor: Ha azért nem sikerül a megállapodás, mert részegen megyek tárgyalni…

Navracsics Tibor kérdésre válaszolva elmondta: akkor tartja majd sikeresnek az Európai Unióval való tárgyalásokat, ha mindkét megállapodást alá tudják írni év végéig.

Ha ez azért nem sikerül, mert részegen megyek el egy tárgyalásra, és halálra sértegetem őket, akkor meglátjuk, hogyan alakul a jövőm. Ez azonban nem valószínű

– mondta arra a kérdésre válaszolva, hogy lemond-e, ha sikertelenül zárulnak a brüsszeli tárgyalások. Hozzátette: folyamatosan kapcsolatban állnak az Európai Bizottsággal, hogy elkerüljék azt a vitát, amelyet Lengyelországgal folytatnak.

 „Az az érzésünk, hogy vannak félreértések a teljesítés kapcsán, ahol szükséges, ott kompromisszumokat kötünk, és reméljük, hogy 2023-ra minden rendben lesz. Ha szigorúbb szabályok lesznek nálunk a közbeszerzésekre vonatkozóan, az jó példát fog mutatni az egész Európai Uniónak” – tette hozzá Navracsics Tibor.

Ennyi uniós forrás érkezhet jövőre Magyarországra

Nincs szükség előrehozni a 2023-as parlamenti tavaszi ülésszak kezdetét, nincs szükség rendkívüli ülésszakra – közölte Navracsics Tibor. 

Gulyás Gergely kifejtette, hogy 2500 milliárd forintnyi uniós forrás érkezhet jövőre, 1500 milliárd forintnak nincs akadálya, további 1000 milliárdnál is elhárulhatnak az akadályok. A folyósítás inkább a második félévben történhet, de ez nem jelent gondot az előfinanszírozási rendszer miatt. A miniszter leszögezte: a magyar gazdaság fundamentumai stabilak, a problémák inkább az energiaárakkal vannak.

„Eddig is az elveink fenntartása mellett kötöttünk kompromisszumot”

„Eddig is az elveink fenntartása mellett kötöttünk kompromisszumot. Amikor újrakezdtük a tárgyalásokat júniusban, nyitottság jellemzett minket, el akarjuk érni a megállapodásokat az Európai Bizottsággal” – mondta Navracsics Tibor újságírói kérdésre.

A többi forrással kapcsolatban elárulta: a megállapodások elérésével 2023-ra minden forráshoz hozzáférhetünk. „Végig arra koncentráltunk, hogy lehetőség szerint ezt a tárgyalássorozatot elválasszuk a politikai kérdésektől” – folytatta a miniszter.

„Az, hogy az Európai Parlamentben olyan hangulat alakult ki, azért megvannak a felelősök. Ez szerintem nem elfogadható. A felfüggesztés nem jelent forrásvesztést, így az ellenzéki képviselők nem érték el a céljukat” – vette át a szót Gulyás Gergely.

Navracsics Tibor: Jelentős előrelépés, nem kis büszkeség

Egyórás időkeretben zajlik a mai Kormányinfó – kezdte Szentkirályi Alexandra. A szót Navracsics Tibor vette át, aki elmondta a mai bizottsági döntésről: van benne egy nagyon fontos elem, ez pedig az, hogy az újjáépítési alapra vonatkozó magyar nemzeti tervet elfogadásra ajánlják, ez jelentős előrelépés, az első alkalom, hogy hivatalos formában ezt bejelentették. A miniszter szerint nem kis büszkeség, hogy a magyar terv a bizottság értékelése szerint az egyik legjobb a tagállamok között.

Navracsics Tibor hozzátette: örömmel nyugtázzák ezt, örülnek neki, hogy végre megnyílik a lehetősége annak, hogy aláírják a megállapodást. A partnerségi megállapodást is aláírhatják záros határidőn belül. Ha ez megtörténik, elérik a korábbi célt: mind a két nagy területen, ahol nyáron még messzinek tűnt a források elérése, olyan megállapodássorozatot érjenek el és írjanak alá, ami lehetővé teszi, hogy 2023-tól ténylegesen is megnyíljanak a források.

A felfüggesztésről elmondta: ez nem jelent újdonságot, a 65 százalékos felfüggesztési javaslat ugyanaz, mint ami szeptember közepén volt. A kormány úgy gondolja, ez részben abból is adódik, hogy az általuk megalkotott törvényhozási és intézményépítési menetrend, amely a vállalásaik alapján elindult szeptember elején, olyan határidőket is tartalmaz, amelyek előttük vannak.

Forrás: index.hu

https://index.hu/belfold/2022/11/30/kormanyinfo-europai-unio-europai-bizottsag-navracsics-tibor-gulyas-gergely-unios-forrasok/